Μια άγονη ψηφοφορία χωρίς νόημα διεξήχθη στη Βουλή για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού εξ αρχής ήταν γνωστό ότι δεν θα έδινε την απαραίτητη πλειοψηφία σε κάποιον από τους υποψηφίους, καθώς απαιτούνται 200 ψήφοι.

Μετά την χθεσινή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, σήμερα το κλίμα ήταν εμφανώς διαφορετικό καθώς τόσο οι αρχηγοί, όσο και οι βουλευτές έδειχναν χαλαροί με χαμόγελα και συζητήσεις σε πηγαδάκια.

Η ανάδειξη του Κ. Τασούλα αναμένεται να γίνει στην 4η ψηφοφορία στις 12 Φεβρουαρίου, οπότε θα λάβει τις ψήφους της Ν Δ (156) και των ανεξαρτήτων.

Μετά την σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, και επί 297 ψηφισάντων βουλευτών, ο προτεινόμενος από τη ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας έλαβε 160 ψήφους, ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης έλαβε 34 ψήφους, η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και στηριζόμενη από τη Νέα Αριστερά, Λούκα Κατσέλη έλαβε 40 ψήφους, ο προτεινόμενος από την ΚΟ Νίκη Κ. Κυριακού έλαβε 14 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν και 49 «παρών». Απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ. Πούλου, Μ. Γαυγιωτάκης και Γ. Ασπιώτης.

Πως ψήφισαν οι βουλευτές κατά κόμμα

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») και Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Ελληνική Λύση).

Την Λούκα Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, καθώς και οι Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).

Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ), και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ), προκαλώντας σοβαρά ρήγμα στο μέτωπο των Kasselistas.

Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ «Νίκη» καθώς και οι οι ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες», Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, και Κώστας Φλώρος.

«Παρών» δήλωσαν οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, οι 5 βουλευτές της ΚΟ «Σπαρτιάτες», ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης (προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), οι ανεξάρτητοι βουλευτές, (προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας) Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας).

Στους απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (απέστειλε επιστολή εξηγώντας την απουσία του χωρίς να δηλώνει πρόθεση ψήφου και η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσκείμενη στο Κίνημα Δημοκρατίας). Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα η ΝΔ ανακοίνωσε ότι οι ψήφοι των Σπαρτιατών για τον Κώστα Τασούλα είναι ανεπιθύμητες.

Επαφές Μητσοτάκη, στα πίσω έδρανα ο Σαμαράς

Στα κυβερνητικά έδρανα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλίες με υπουργούς λίγο πριν από τη έναρξη της σημερινής ψηφοφορίας, ενώ αρκετοί ήταν και οι βουλευτές που έσπευσαν να χαιρετίσουν τον πρωθυπουργό.

Πίσω στα βόρεια έδρανα βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και διαγραφείς από τη ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Ο φωτογραφικός φακός τον εντόπισε να παρακολουθεί συνοφρυωμένος την εξέλιξη της ψηφοφορίας.
Σημειώνεται πως αρκετοί βουλευτές έσπευσαν να τον χαιρετίσουν. Ο κ. Σαμαράς, ήταν ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισε υπέρ του Κώστα Τασούλα στην ψηφοφορία.

Ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος αντικατέστησε τον Κώστα Τασούλα στην ΚΟ της ΝΔ βρέθηκε στο επίκεντρο σε ένα από τα πηγαδάκια των βουλευτών της ΝΔ με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Νότη Μηταράκη και τον Γιάννη Τραγάκη, τον Διονύση Χατζηδάκη και την Δημήτρη Μαρκόπουλο.

Σκεπτικός ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός στη σημερινή ψηφοφορία.

Ισως να είχε να κάνει και με το γεγονός ότι παρότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο Τάσος Γιαννίτσης, η υποψηφιότητα που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτος. Υπενθυμίζεται πως η Λούκα Κατσέλη η υποψήφια που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε 2η, καθώς την στήριξαν και από τη Νέα Αριστερά.