Πάνω από 50 σεισμοί με μεγέθη 2-4,2 Ρίχτερ σημειώθηκαν σήμερα από τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπου κυριαρχούν η αγωνία και ο φόβος στους κατοίκους.
Ωστόσο οι περισσότεροι επιστήμονες επιμένουν ότι δεν αναμένουν σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ, κάνοντας εκτιμήσεις από την συμπεριφορά του συγκεκριμένου ρήγματος.
Εξαιτίας των αλλεπάλληλων σεισμών που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στο νησί αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες άρχισαν να φεύγουν με πλοία και με αεροπλάνα. Ήδη μια αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε την δρομολόγηση έκτακτων πτήσεων για σήμερα και αύριο για να διευκολύνει τον κόσμο.
Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης, ενώ στις 9.42 σήμερα καταγράφηκε νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, τα επίκεντρα εντοπίστηκαν 22 χλμ. νότια της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ.
Μετά τον σεισμό των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησαν τα ξημερώματα δεκάδες δονήσεις στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τη μεγαλύτερη, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, να σημειώνεται στις 4:35 τα ξημερώματα της Δευτέρας, 16 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ., σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Είχαν προηγηθεί δύο σεισμικές δονήσεις, 3,9 Ρίχτερ λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα και 3,7 Ρίχτερ νωρίτερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.
Την Κυριακή (2/2) η μεγαλύτερη δόνηση ήταν της τάξης των 4,7 βαθμών και σημειώθηκε στις 19:45, ενώ τέσσερα λεπτά νωρίτερα (στις 19:41) είχε σημειωθεί άλλη μια δόνηση, 4,5 Ρίχτερ.
Φεύγουν πολλοί κάτοικοι και τουρίστες
Σήμερα πολλοί άνθρωποι έφυγαν από το νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αεροπορικές πτήσεις είναι γεμάτες, ενώ έχουν μείνει εισιτήρια μόνο για μία πτήση που αναχωρεί από το νησί τις επόμενες ώρες, με τις τιμές να φθάνουν κοντά στα 200 ευρώ.
Την ίδια ώρα περίπου 200 άτομα επιβιβάστηκαν στο πλοίο που έπιασε λιμάνι στο νησί τη νύχτα.
Ενδεικτικά της ανησυχίας που επικρατεί στο νησί είναι και τα όσα είπε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος. «Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια ανησυχία. Κάποιοι έφυγαν. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πιο ψύχραιμοι. Δεν έχουμε, βέβαια, ένα φαινόμενο γενικευμένης φυγής. Είναι κάποιοι που επειδή ανησυχούν φεύγουν», σημείωσε.
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού οδήγησε χθες το απόγευμα σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.
Σε κατάσταση ετοιμότητας ο κρατικός μηχανισμός
Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΚΑΒ βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ, της ΕΜΟΔΕ καθώς και χειριστές drones έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη για προληπτικούς λόγους.
Τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού σε Σαντορίνη και Αμοργό σε περίπτωση ανάγκης
Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι της Θήρας και της Αμοργού έχουν ανακοινώσει τα μέρη στα οποία θα υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί.
Κλειστά σχολεία σήμερα σε Σαντορίνη, Πάρο, Ανάφη, Αμοργό, Ίο και Αντίπαρο
Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας αποφασίστηκε να παραμείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία της Σαντορίνης, της Ανάφης, της Αμοργού, της Ίου, της Πάρου, της Νάξου και της Αντίπαρου.
Οι πολίτες θα πρέπει:
Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης