Πρόστιμο συνολικού ύψους 200.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ στον όμιλο Alpha για την εκπομπή “Ηappy Day” και την δικτύωση με τον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89. Στον τηλεοπτικό σταθμό το πρόστιμο είναι ύψους 160.000 ευρώ και στο ραδιοφωνικό σταθμό 40.000 ευρώ. 

 

Από το ΕΣΡ διαπιστώθηκαν τέσσερις  παραβάσεις της νομοθεσίας (ευπρέπεια λόγω, διακρίσεις φύλλου, προστασία ανηλίκων και ευάλωτες ομάδες) ύστερα από αναφορά του Δήμου Βερύκιου στην εν λόγω εκπομπή για τις χήρες των στρατιωτικών.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε για  όσα είχε πει ο δημοσιογράφος  Βερύκιος για τις χήρες στρατιωτικών και τις συντάξεις χηρείας που ελάμβαναν. Οι παραβάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας έγιναν το 2017 εξαιτίας ραδιοφωνικής εκπομπής η οποία ήταν σε απευθείας σύνδεση με πρωινή εκπομπή του καναλιού.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο δικτύωσης της τηλεοπτικής εκπομπής «Happy day» με ην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Alpha 9.89. ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος είχε εκφράσει σχόλια και προσωπικές απόψεις για τις χήρες στρατιωτικών και τις συντάξεις (χηρείας) που ελάμβαναν.

Στον έλεγχο που διενεργήθηκε, το ΕΣΡ διαπίστωσε ότι ο όμιλος Alpha παραβίασε διατάξεις του νόμου που αφορούσαν στην ποιότητα λόγου, σε διακρίσεις φύλου, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προστασία ανηλίκων.

Ακριβώς επειδή όσα ειπώθηκαν μεταδόθηκαν, μέσω δικτύωσης, ταυτόχρονα από το κανάλι και το ραδιόφωνο του ομίλου, η Ανεξάρτητη Αρχή που εποπτεύει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επέβαλε συνολικό πρόστιμο 160.000 ευρώ στο κανάλι (40.000 ευρώ για κάθε μία από τις τέσσερις παραβάσεις του νόμου) και 40.000 ευρώ στο ραδιοσταθμό (10.000 ευρώ ανά παράβαση).

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ