Ευθύνες σε ψηλά κλιμάκια της αστυνομίας και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιρρίπτουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου στην Πλατεία Συντάγματος για την ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, που είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμό πολιτών, αλλά και την απομάκρυνση πολλών διαδηλωτών από το χώρο μπροστά στη Βουλή.

 

Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν υπερβολική, δεδομένου ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι απώθησης της μικρής ομάδας, που επιτέθηκε στους άνδρες των ΜΑΤ, αλλά προτιμήθηκε η λύση των χημικών, που όπως ήταν φυσικό, θα απέβλεπε και στη διάλυση του συλλαλητηρίου.

Από την πλευρά της η αστυνομία κάνει λόγο για χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθηση, κάτι όμως, που δεν δικαιολογούν οι πολίτες, πολλοί από τους οποίους εξέφραζαν οργή και αγανάκτηση, καταγγέλλοντας κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, τα πληρώματα ασθενοφόρων κλήθηκαν για να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε 10 περιστατικά, με έναν εκ των τραυματιών να μεταφέρεται στον Ερυθρό Σταυρό.

 

Πως άρχισαν τα επεισόδια

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 14:30 μικρή ομάδα κουκουλοφόρων προσπάθησε να κάνει “ντου” στο προαύλιο της Βουλής και επιτέθηκε με λοστάρια κατά των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων μέσα στο πλήθος.

Νωρίτερα, σύμφωνα με καταγγελίες, αντιεξουσιαστές έπαιρναν ελληνικές σημαίες από διαδηλωτές, σε δρόμους κοντά στο κέντρο.

Αναρχικοί είχαν προγραμματίστει αντισυγκέντρωση κατά του συλλαλητήριου στα Προπύλαια, ενώ είχαν γεμίσει με υβριστικά συνθήματα και την πλατεία Συντάγματος.

 

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Από την πλευρά τους πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια ήταν ακροδεξιοί.

Οργανωμένες ομάδες, που επιτέθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις με σκοπό να εισβάλλουν στην Βουλή, προκάλεσαν τα επεισόδια κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν απο λίγο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Αστυνομία λειτούργησε βάσει οργανωμένου σχεδίου, που είχε σκοπό να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη και εφάρμοσε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες ομάδες ατόμων «επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται οτι ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός ότι τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, επισημαίνεται απο την ΕΛ.ΑΣ, «οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».

Παραιτήσεις ζητά η Νέα Δημοκρατία

Την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα ζητά η ΝΔ με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στο Σύνταγμα και την αντίδραση της αστυνομίας. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για κυβέρνηση – κουρελού του κ. Τσίπρα που, όπως λέει, έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο.

«Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Λέει χαρακτηριστικά: “Τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Όποια προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία

 

Μέγαρο Μαξίου: Ακραία στοιχέια

“Δυστυχώς για άλλη μια φορά τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και τονίζει:

“Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία.»

Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα”.