Πρωτοφανή περιστατικά, που κλονίζουν το κύρος της δικαιοσύνης καταγγέλλονται τις τελευταίες ώρες σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, δείχνοντας εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική, καθώς ένας από τους βασικούς προστατευόμενους μάρτυρες υποστηρίζει ότι δέχεται πιέσεις για να αποκαλύψει ονόματα πολιτικών προσώπων, που δήθεν δωροδοκήθηκαν από την εν λόγω εταιρία.

 

Ο μάρτυρας αυτός, που έχει λάβει ήδη την ιδιότητα του κατηγορουμένου λέγεται Νικόλαος Μανιαδάκης και προέβη στις αποκαλύψεις σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τον πίεζαν για να αναφέρει τα ονόματα των Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα. Ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε ενοχοποιητικό για τους τρεις πολιτικούς και θεωρεί ότι ενορχηστρώθηκε η εναντίον του δίωξη με την κατάθεση ενός άλλου προστατευόμενου μάρτυρα, για δήθεν χρηματισμό του από την NOVARTIS.

Συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Η εμπλοκή του Νίκου Μανιαδάκη στην υπόθεση της Novartis ήταν άγνωστη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Την ημέρα εκείνη, κι ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του με σκοπό να ταξιδέψει στη Μαδρίτη για τις γιορτές, έπειτα από έξι ώρες κράτησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» του ανακοινώθηκε ότι σε βάρος του ασκείται δίωξη και του αφαιρείται το ελληνικό διαβατήριο. Από την ημέρα εκείνη αποκαλύφθηκε ότι ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας στον οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε δώσει το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου».

Το κλίμα αναστάτωσης και ανησυχίας για τα τεκταινόμενα στη δικαιοσύνη επιδεινώνεται εξαιτίας και της στάσης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος με μια μακροσκελή του ανάρτηση στοχοποιεί ονομαστικά δικαστές που χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ προαναγγέλλει συνέχεια σε αυτά που γράφει.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, η απαγγελία κατηγορίας κατά του Νίκου Μανιαδάκη και η επιβολή  απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα σε βάρος του «έχει φέρει πανικό σε όλο το σύστημα των λαμόγιων που χρεωκόπησαν τη χώρα».

Παράλληλα, διατυπώνει ερωτήματα «προς τους αρμόδιους εισαγγελείς ή την ηγεσία της δικαιοσύνης» για την εξέλιξη συγκεκριμένων υποθέσεων, ρωτώντας γιατί δεν έχουν προφυλακίσει συγκεκριμένα άτομα.

 

Τι καταγγέλλει ο Ν. Μανιαδάκης

 

«Η κατάθεση ενός εκ των υπολοίπων δύο προστατευόμενων μαρτύρων στη υπόθεση Novartis στις δικαστικές αρχές ότι έλαβα χρήματα για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας, χρησιμοποιήθηκε για να μου ασκηθεί πίεση, δήλωσε στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Νίκος Μανιαδάκης, ο προστατευόμενος μέχρι πρότινος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για σοβαρότατο κακουργηματικού βαθμού αδίκημα που αφορά διακίνηση παράνομων χρημάτων.

Ο κ. Μανιαδάκης αναφερόμενος σε πιέσεις που δέχθηκε για να μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων είπε πως «είμαι κατηγορούμενος επειδή ένας άλλος μάρτυρας αορίστως είπε ότι πήρα 120.000 ευρώ… Δεν γνωρίζω κανέναν που έχει κάνει έκνομη πράξη, είμαι καθηγητής, τεχνοκράτης, που πήγα να βοηθήσω τη χώρα μας.

Οι δικαστικές αρχές μου έκαναν επίμονες ερωτήσεις για τους κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα, αν γνωρίσω αν έχουν λάβει αμοιβές, το αρνήθηκα και το αρνούμαι, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τίθεται υπό καθεστώς πίεσης για να ομολογήσει. Μού ζητήθηκε, υπό καθεστώς πίεσης, να πω τι είχε κάνει ή δεν είχε κάνει το τάδε πολιτικό πρόσωπο. Μού καταστρέφουν τη ζωή, την τιμή την υπόληψή μου, με έχουν ελέγξει επανειλημμένα. Δεν γνώριζα τίποτα…

Ενδεχομένως αυτό δεν ικανοποίησε, αλλά ήταν η αλήθεια. Ξαφνικά ένας από τους άλλους δύο μάρτυρες, τους γνωρίζω λόγω κακού συντονισμού, λέει στις αρχές πως γνωρίζει ότι έχω λάβει χρήματα από τη Novartis για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας, και αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μού ασκηθεί πίεση» ανέφερε ο Νίκος Μανιαδάκης.

 

Πολάκης κατά δικαστών

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη η απαγγελία κατηγορίας κατά του Νίκου Μανιαδάκη και η επιβολή  απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα σε βάρος του «έχει φέρει πανικό σε όλο το σύστημα των λαμόγιων που χρεωκόπησαν τη χώρα».

Παράλληλα, διατυπώνει ερωτήματα «προς τους αρμόδιους εισαγγελείς ή την ηγεσία της δικαιοσύνης» για την εξέλιξη συγκεκριμένων υποθέσεων, φτάνοντας ακόμη και σε κρίσεις για την ποινική αντιμετώπιση προσώπων (διατυπώνει εκτιμήσεις για την πιθανή προφυλάκισή τους).

Ειδικότερα, υποστηρίζει:

1. Γιατί η κυρία Μπόζνου, ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, δεν έχει καλέσει ακόμη για ανάκριση (και πιθανή προφυλάκιση) τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή,
2. Γιατί η κυρία Μαρία Λουίζα Ιωαννίδου, ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, δεν έχει καλέσει ακόμη για ανάκριση (και πιθανή προφυλάκιση) «τα μέλη της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ (ΠΟΥΛΗΣ, ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και σία»,
3. Γιατί η κυρία Άννα Ζαΐρη, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος «δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τον έλεγχο για το πόθεν έσχες πολλών μελών της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και
4. Γιατί οι εισαγγελείς διαφθορά Νίκος Πολυκρέτης και Κωνσταντίνος Κουντριάς δεν έχουν ολοκληρώσει την προανάκριση κατά του κ. Στουρνάρα, που όπως υποστηρίζει, έκανε διαρροές που οδήγησαν στην πτώση της μετοχής της Πειραιώς.
Ο κ. Πολάκης υποστηρίζει τέλος ότι γνωρίζει για τα ζητήματα αυτά επειδή έχει πάει ο ίδιος στην εισαγγελία διαφθοράς με χαρτιά και στοιχεία ήδη από την εποχή της κυρίας Ράικου, η οποία «απλά δεν έκανε τίποτα».

 

Ερωτήματα της Ν.Δ. με αφορμή τις δηλώσεις Ν. Μανιαδάκη

Σειρά ερωτημάτων θέτει η ΝΔ τα οποία προκύπτουν από τις δημόσιες δηλώσεις του Νίκου Μανιαδάκη, ο προστατευόμενος μέχρι πρότινος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για σοβαρότατο κακουργηματικού βαθμού αδίκημα που αφορά διακίνηση παράνομων χρημάτων. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος ζητά να μάθει αν:

«1. Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.

2. Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;

3. Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;

4. Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;

5. Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του;

Τα ερωτήματα αυτά οφείλουν να τα απαντήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ο νοών νοείτο… Θα επανέλθουμε» καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ PROTO THEMA.GR