Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων μαζί με την ΕΣΗΕΑ και όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας καταδικάζουν την βομβιστική επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ”, διακηρύσσοντας ότι δεν πρόκειται να πτοηθούν από τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά αντιθέτως ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγωνίζονται για την ελευθερία της έκφρασης.

 

Αναλυτικά:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκπροσωπώντας το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου καταδικάζει απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του τηλεοπτικού Σταθμού «ΣΚΑΙ» και της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», τονίζοντας ότι η επίθεση επιχειρεί να πλήξει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

“Οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στη κοινωνία μας και είναι καταδικαστέες από όλο το δημοκρατικό φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Καλούμε τις αρχές να εντοπίσουν το συντομότερο και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες της επίθεσης.

Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση δηλώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τρομοκρατούμαστε και θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το έργο μας, ενημερώνοντας τον ελληνικό λαό με κύρος και αξιοπιστία. Στεκόμαστε όλοι αλληλέγγυοι στο πλευρό των συναδέλφων του «ΣΚΑΙ» και της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

ΔΟΔ και ΕΟΔ καταδικάζουν το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του «ΣΚΑΪ»

και της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενημέρωσε αμέσως για το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ» και της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, οι οποίες εξέδωσαν ανακοίνωση καταδικάζοντας την επίθεση, διαβιβάζοντας, ταυτόχρονα, μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, την υπόθεση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Προστασία της Δημοσιογραφίας.

Η ανακοίνωση αναλυτικά της ΔΟΔ / ΕΟΔ έχει ως εξής:

«Έκρηξη βόμβας στην Αθήνα σήμερα κατέστρεψε το κτήριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ελληνικού ιδιωτικού ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού δικτύου ΣΚΑΙ και της ημερήσιας εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας διεξάγει έρευνα για την επίθεση, που επικεντρώνεται στις ελληνικές εξτρεμιστικές ομάδες. Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ- ΕΟΔ) ενώνει τη φωνή της με τις ελληνικές ενώσεις μέλη, που καταγγέλλουν την έκρηξη ως «επίθεση κατά της πολυφωνίας των ΜΜΕ».

Ο αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη στις 2:37 πμ, 45 λεπτά μετά από ανώνυμο προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε άλλο τηλεοπτικό δίκτυο. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή του αθηναϊκού προαστίου στο Νέο Φάληρο και εκκένωσε το κτίριο, που στεγάζει τα γραφεία του ΣΚΑΙ, του ομίλου  ιδιοκτησία της εφοπλιστικής οικογένειας Αλαφούζου και τα γραφεία της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, της κεντροδεξιάς ημερήσιας εφημερίδας που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε προσδεθεί στη μεταλλικό κιγκλίδωμα της πολυσύχναστης παραλιακής λεωφόρου, στη νότια περιοχή του Φαλήρου. Η βόμβα κατέστρεψε τα παράθυρα της πρόσοψης του κτιρίου. Όπως επίσης καταστράφηκαν παρακείμενα διαμερίσματα και αυτοκίνητα. Η αστυνομία ελέγχει τις κάμερες στην περιοχή αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για τους βομβιστές και δήλωσε ότι ο μηχανισμός περιείχε τουλάχιστον πέντε κιλά εκρηκτικών υλών.

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση δεν θα μας αποθαρρύνει…» δηλώνει ο ΣΚΑΙ και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν έπραξε ότι έπρεπε για να προστατέψει  τα ΜΜΕ παρά τις «επαναλαμβανόμενες απειλές εναντίον του σταθμού».

Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ΕΣΗΕΑ καλεί τις ελληνικές αρχές «να εντοπίσουν το συντομότερο και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες της επίθεσης».

ΔΟΔ και ΕΟΔ ενημέρωσαν για την τρομοκρατική επίθεση το Συμβούλιο της Ευρώπης σήμερα και κατέθεσαν έκκληση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Προστασία της Δημοσιογραφίας για την τρομοκρατική επίθεση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Το ΕΣΡ και οι εργαζόμενοι

Την Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης απασχόλησε σήμερα η επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ». Το ΕΣΡ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «παρόμοιες ενέργειες στρέφονται κατά της ελευθερίας της έκφρασης, της πολυφωνίας και εν τέλει της δημοκρατίας».

Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΡ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «έχοντες τη δυσάρεστη εμπειρία της άνοιξης του 2014, όταν οι εγκαταστάσεις μας επλήγησαν από την τοποθέτηση βόμβας και της μετέπειτα προσπάθειας να επαναλειτουργήσουμε, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας απέναντι στους εργαζόμενους στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ. Ευχόμαστε την ταχύτερη δυνατή επαναφορά σε ανθρώπινες συνθήκες λειτουργίας και καταδικάζουμε κάθε είδους βίαιες και επιθετικές μεθόδους “διαφωνίας” στο χώρο της Ενημέρωσης και στη Δημοκρατία».