Δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης απεργούν σήμερα, στο πλαίσιο 24ωρης κινητοποίησης, που κήρυξαν οι ενώσεις τους, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των άλλων δημοσιογραφικών οργανώσεων και κυρίως της ΠΟΕΣΥ (Ομοσπονδίας) και τωνΕνώσεων Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλίας Ηπείρου, Πελοποννήσου και Νήσων.

 

Έτσι αναμένεται να απεργήσουν οι δημοσιογράφοι στην έδρα των πανελλαδικών μέσων, ενώ στα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, στις ιστοσελίδες και στις εφημερίδες οι δημοσιογράφοι εργάζονται κανονικά.

Η κήρυξη της απεργίας στην Αθήνα έγινε στο πλαίσιο της κινητοποίησης από την ΓΣΕΕ με σοβαρά αιτήματα για τον κλάδο, αλλά δεν οργανώθηκε με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να αποτελέσει μια ισχυρή διεκδικητική φωνή για τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης, τη στιγμή μάλιστα, που σε λίγες μέρες (17 Δεκεμβρίου) εκδικάζεται η προσφυγή των εργοδοτικών  οργανώσεων κατά του νόμου για τον ΕΔΟΕΑΠ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), που προβλέπει εισφορά 2% επί του τζίρου.

Ωστόσο η εικόνα, που εμφανίζει τελευταία ο κλάδος δεν είναι αντάξια της αγωνίας, που διακατέχει τους δημοσιογράφους, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται στην ανεργία, ενώ πολλοί άλλοι υποαπασχολούνται.

Σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει:

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06:00 της Τρίτης 27 Νοεμβρίου έως τις 06:00 της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου, αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΙΤΑ, EΤΕΡ και ΕΦΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, “τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 22/11/2018 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00  π.μ. της Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2018 έως τις 06.00 π.μ. της  Τετάρτης 28 Νοεμβρίου 2018 σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου.

Σημειώνεται ότι η απεργία δεν αφορά τους συντάκτες των υπόλοιπων ενώσεων, οι οποίοι και θα μεταδίδουν τοπικές ειδήσεις.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα μεταδίδει μόνο τοπικές ειδήσεις.