Αρχική Ελλάδα Το Μεσολόγγι είναι φιλόξενο, αλλά μην το αγνοείτε

Το Μεσολόγγι είναι φιλόξενο, αλλά μην το αγνοείτε

Με μια ψύχραιμη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεσολογγίου Παναγιώτης  Κατσούλης  και Παντελής  Καρατσόλης βάζουν τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με το θέμα των 180  προσφύγων, που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Ιερής Πόλης.
Το θέμα έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Νικολάου Καραπάνου και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος σε δημόσια επιστολή του εκφράζει έκπληξη και οργή για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που αντιτίθεται στην εγκατάσταση των προσφύγων.
Από πιο ψύχραιμες τοποθετήσεις προκύπτει όμως ότι το Μεσολόγγι δεν είναι αφιλόξενο, ούτε κατοικείται από ανθρώπους με ρατσιστικές ιδέες. Το Μεσολόγγι αξιώνει να είναι σεβαστό από την Πολιτεία, να μην λαμβάνονται αποφάσεις για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή ερήμην του, χωρίς σχεδιασμό και συζήτηση με τις τοπικές θεσμικές αρχές και τους εκπροσώπους του λαού, αλλά και  να μην υποβαθμίζεται συνεχώς με κινήσεις όπως αυτές της κατάργησης τμημάτων του άλλοτε  εύρωστου ΤΕΙ, του κλεισίματος του στρατοπέδου (ΚΕΝ Μεσολογγίου) και της μεταφοράς υπηρεσιών από την πρωτεύουσα του νομού στο Αγρίνιο.
Έτσι τώρα και για το θέμα των προσφύγων το Μεσολόγγι διαμαρτύρεται γιατί αγνοείται και γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς σχεδιασμό και διάλογο.
Σε αυτό αναφέρονται ο Παναγιώτης Κατσούλης πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου και ο  δημοτικός σύμβουλος Παντελής Καρατσόλης, που  προτείνουν να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταφοράς προσφύγων, τονίζοντας: “Υπάρχουν θεσμικά όργανα (ΠΕΔ, Περιφέρεια και άλλοι φορείς), τα οποία οφείλουν να απαιτήσουν από το υπουργείο Μετανάστευσης να μας γνωστοποιήσει και να συζητήσει μαζί μας το σχεδιασμό του για τη Δυτική Ελλάδα.  Η λύση γι’ αυτούς τους δύσμοιρους ανθρώπους δεν είναι “ούτε το κολαστήριο της Μόρια ούτε το χρήμα στην αγορά και η ανεξέλεγκτη διάθεση τους” για όσο καιρό παραμείνουν στη χώρα μας.”
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι θέσεις μας στη σύσκεψη για τους πρόσφυγες στο Μεσολόγγι

Το ζήτημα της έλευσης των προσφύγων στην πόλη μας είναι σοβαρό και αν δεν αντιμετωπισθεί με λογική και ανθρωπιά θα καταστεί σύντομα σοβαρότερο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Με κραυγές, υποκρισίες και ψεύτικους διαχωρισμούς δεν αντιμετωπίζεται. Με τα όσα έως τώρα γνωρίζουμε, ενημερώνουμε τους συμπολίτες και δίνουμε απαντήσεις στα θέματα που ήδη έχουν τεθεί.
1. Μέσω ποιας διαδικασίας ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι στο Μεσολόγγι;
Οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι δεν ήρθαν “στα κρυφά” στον τόπο μας. Η διαδικασία ήταν δημόσια και γνωστή σε πολλούς. Επρόκειτο για μια ανοιχτή δημόσια πρόσκληση κατάθεσης προσφορών, η οποία “έτρεχε” από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 29 Οκτωβρίου από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για όλη τη χώρα (πλην των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου), σε συνεργασία με το ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στις 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη γι’ αυτό το γεγονός στα γραφεία του ΔΟΜ στην Αθήνα. Ποιοι συμμετείχαν σε αυτή δεν γνωρίζουμε, αλλά όποιος νοιάζεται μπορεί να μάθει… Στα πλαίσια αυτής της πρόσκλησης κατέθεσε πρόταση και ο Μεσολογγίτης επιχειρηματίας. Ανάλογα έπραξαν επιχειρηματίες και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το οικονομικό αντίτιμο είναι υψηλό και επικερδές, ειδικά δε σε περίοδο κρίσης και αναδουλειάς. Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν είναι 5μηνης διάρκειας με δικαίωμα δίμηνης παράτασης. Όποιος πραγματικά επεδίωκε να ενημερωθεί και να “προετοιμασθεί” για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν εύκολο να το πράξει. Αν δεν το έκανε έχει ακέραια την ευθύνη των πράξεων του.
2. Ο ΔΟΜ δεν είναι κάποιος μυστικός υπερεθνικός οργανισμός
Διαθέτει γραφεία σε 5 πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο) και συνεργάζεται – εποπτεύεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Διαχειρίζεται πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ, όχι κάτω από τις καλύτερες συνθήκες διαφάνειας. Μόνο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο αφορά ξενοδοχεία και διαμερίσματα, έχει ήδη διαθέσει μέχρι σήμερα περίπου 6 εκατ. €. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος μπορεί να φθάσει τα 60 εκατ. €.
3. Το πρόβλημα δεν είναι και σύντομα δεν θα είναι μόνο του Μεσολογγίου
Είναι γνωστό πως στα πλαίσια της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, το υπουργείο και η Ε.Ε. επιδιώκουν να μεταφέρουν άμεσα περισσότερους από 15.000 πρόσφυγες – μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας. Αύριο ίσως περισσότερους, ανάλογα με τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Τα 28 κέντρα φιλοξενίας – στρατόπεδα είναι γεμάτα. Χρήμα υπάρχει άφθονο – πάνω από 1,6 δις € δόθηκε από την Ε.Ε. στην Ελλάδα μέχρι σήμερα – και η μέθοδος βρέθηκε από την Ε.Ε. Τροφοδοτούμε με άφθονο χρήμα την καταρρέουσα αγορά. Όχι μόνο ξενοδόχους αλλά και όσους διαθέτουν διαμερίσματα προς εκμίσθωση. Το χρήμα “κλείνει” εύκολα αυτιά και μάτια. Σε λίγο καιρό και στα πλαίσια της εφαρμογής αυτής της πολιτικής, η αντίθεση δεν θα είναι “αλληλεγγύη ή ξενοφοβία” αλλά “ποιοί κονομάνε και ποιοί όχι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες”. Τότε, το ανάθεμα που τόσο εύκολα σήμερα ρίχνεται σ’ ένα επιχειρηματία θα μετατραπεί σε τοπική κοινωνική αντιπαλότητα.
4. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα;
(Α) Για τους 180 πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας λιγοστά πράγματα μπορούν να γίνουν “κατόπιν εορτής”. Να επικεντρώσουμε στον τομέα της ασφάλειας, τόσο της δικής τους όσο και των κατοίκων της πόλης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθούν ακραίες ενέργειες και συμπεριφορές. Οι μόνοι που δεν φταίνε για την παρουσία τους εδώ είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν επιδιώκουν να μείνουν στη χώρα μας, παραμένουν εγκλωβισμένοι και δυστυχώς δεν τους επιτρέπεται να φύγουν προς τον ευρωπαϊκό χώρο.
(Β) Πρέπει να υπάρξει άμεση πολιτική αντιμετώπιση σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταφοράς προσφύγων. Υπάρχουν θεσμικά όργανα (ΠΕΔ, Περιφέρεια και άλλοι φορείς), τα οποία οφείλουν να απαιτήσουν από το υπουργείο Μετανάστευσης να μας γνωστοποιήσει και να συζητήσει μαζί μας το σχεδιασμό του για τη Δυτική Ελλάδα.
(Γ) Η λύση γι’ αυτούς τους δύσμοιρους ανθρώπους δεν είναι “ούτε το κολαστήριο της Μόρια ούτε το χρήμα στην αγορά και η ανεξέλεγκτη διάθεση τους” για όσο καιρό παραμείνουν στη χώρα μας. Η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί όνειδος για όλους μας και πρέπει άμεσα να βελτιωθεί. Σε συντονισμό με το υπουργείο να σχεδιαστεί στα πλαίσια της αποσυμφόρησης των νησιών, πόσοι πρόσφυγες ισοδύναμα αναλογούν σε κάθε διοικητική περιφέρεια και επομένως και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε ποιές περιοχές αυτής, σε ποιές δομές φιλοξενίας, κάτω από ποιές συνθήκες. Μακριά από εμάς η αντίληψη “να καεί το σπίτι του γείτονα, αρκεί να γλυτώσει το δικό μας”, καθώς και εκείνη που θεωρεί πως “βρήκαμε παπά να θάψουμε και ζωντανούς”.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Στη διάρκεια της συζήτησης κατέστη φανερό πως αρμόδιοι κρατικοί φορείς (Αστυνομία, Πυροσβεστική), είχαν εγκαίρως ενημερωθεί για την έλευση των 180 προσφύγων στην πόλη. Στο ζήτημα του αν και γιατί δεν ενημερώθηκε ο δήμος Μεσολογγίου, οφείλουν άλλοι να δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Σεβόμενος τη σοβαρότητα του θέματος και τους συγκεντρωμένους συμπολίτες, απέφυγα να απαντήσω σε μια ακόμη συκοφαντική ύβρη του κ. Καραπάνου. Στην ομιλία του συγκεκριμένα ανέφερε: “ Τα θέματα δεν λύνονται με απεργία πείνας που τρώγανε αυγοτάραχα…ούτε με κάλεσμα να πάρουμε τα όπλα και να πάμε στο ξενοδοχείο για το ΤΕΙ …”.

Προς το παρόν αρκεί μόνο τούτο:
“Αρχή άνδρα δείκνυσι ”!

Κατσούλης Παναγιώτης – Καρατσόλης Παντελής

Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

 

 

Η επιστολή του Δημ. Βίτσα προς τον Δήμαρχο

 

Επιστολή προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Νίκο Καραπάνο, απέστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου που αντιτίθεται στην διαμονή προσφύγων στην πόλη. Ο κ. Βίτσας καλεί τον δήμαρχο «να μην συμπαρατάσσεται με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος» αλλά «να μπει μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης κι ανθρώπινων αξιών».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει ότι για λόγους ιστορικούς, θρησκευτικούς, ασφάλειας, παραβατικότητας και αλλοίωσης του χαρακτήρα της πόλης, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι είναι αντίθετοι στην παραμονή των προσφύγων «εντός των ορίων του Δήμου μας».
Η επιστολή του κ. Βίτσα έχει ως εξής:
«Κύριε Δήμαρχε,
Όταν ενημερώθηκα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου θα συνεδριάσει με θέμα «σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων», θεώρησα στην αρχή ότι μάλλον πρόκειται περί ψευδούς είδησης (fake news).
Δυστυχώς, η επιστολή σας που περιέχει και το ψήφισμα του Δ.Σ. επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μου. Για να είμαι ξεκάθαρος και ευθύς απέναντί σας, σάς τονίζω ότι είμαι έκπληκτος και οργισμένος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σύμβολο του αγώνα για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα, της πόλης εικόνισμα για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ψηφίζει ότι είναι αντίθετο «στη διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους».
Ξεκάθαρα πια: ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την Ελευθερία και τις πανανθρώπινες Αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι’ αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Και εσείς, αρνείστε να φιλοξενηθούν στον χώρο, που δεν είναι δικός σας, δεν είναι ιδιοκτησία σας, 150 κατατρεγμένοι άνθρωποι για λίγους μήνες;
Επικαλείστε λόγους ιστορικούς και θρησκευτικούς. Παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε την ιστορία του Μεσολογγίου για να δείτε την ανοιχτή αγκαλιά των προγόνων σας, αλλά και των σημερινών κατοίκων. Να ξαναδιαβάσετε τα ιερά κείμενα για να βρείτε το απόσπασμα που λέει ότι πρόσφυγας ήμουν και μού άνοιξες την πόρτα σου και γι’ αυτό θα κληρονομήσεις την βασιλεία των ουρανών. Ή μήπως καλός αλλόθρησκος είναι αυτός που έρχεται γεμάτος χρυσάφι και ομόλογα στην τσέπη και κακός αλλόθρησκος είναι αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει πάνω από 150 – 200 ευρώ το μήνα στην τοπική αγορά;
Και αν νιώθετε ότι απειλείται η ασφάλειά σας (από ποιον άραγε;), έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Όμως, προσωπικά σάς καλώ, ούτε να φοβάστε, ούτε να σπέρνετε τον φόβο.
Και αυτά τα περί «αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου» τί είναι; 150 άνθρωποι αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση του Μεσολογγίου; Άραγε το ίδιο κάνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες; Η υπάρχουσα αραβική κοινότητα εδώ και δεκαετίες στο Αγρίνιο, αλλοίωσε μήπως το «πληθυσμιακό ισοδύναμο» της περιοχής;
Κι ακόμη, σοβαρά θεωρείτε ότι τα ξενοδοχεία είναι χώρος εγκλεισμού; Ούτε τα ξενοδοχεία, ούτε οποιοσδήποτε άλλος χώρος δεν αποτελεί χώρο εγκλεισμού όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα και έχουν σεβασμό για τον συνάνθρωπό τους.
Κι αλήθεια όταν συναντήσετε στην ΚΕΔΕ τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, τί θα τούς πείτε; Εσείς θέλετε να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, αλλά εγώ δεν θέλω να φιλοξενήσω στην πόλη μου ούτε τους ελάχιστους πρόσφυγες ως ένδειξη αλληλεγγύης;
Κύριε Δήμαρχε,
Τον Μάρτιο του 2018 παρευρεθήκατε στην παρέλαση στο Tarpon Springs των ΗΠΑ, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Οι άνθρωποι που συναντήσατε είναι κύρια απόγονοι ελλήνων μεταναστών και προσφύγων  που ο πόλεμος και η φτώχεια τούς έδιωξε από τα πάτρια εδάφη. Συμβιώνουν αρμονικά με ανθρώπους κάθε φυλής και χρώματος. Έχουν πολλά να μάθουν σε όσους υποκινούνται από αισθήματα ξενοφοβίας.
Για το Πολεμικό Μουσείο
Τί σας ζητώ; Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε.
Καταλαβαίνω ότι τα λόγια μου είναι έντονα, αλλά φτάνει πια. Ότι έχω κατά καιρούς πει, έχει γίνει. Σάς είπα πως δεν θα δημιουργήσω Κέντρο Φιλοξενίας στο ΚΕΝ Μεσολογγίου, αλλά θα δημιουργηθεί Πολεμικό Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο. Και τότε αντίθετος ήσασταν, αλλά ο χρόνος απέδειξε το δίκαιο των ισχυρισμών μου, ενώ και εσείς πριν λίγες ημέρες παρευρεθήκατε στα εγκαίνια.
Τι σας ζητώ τώρα; Να συνεργαστείτε. 6.000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαχείριση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τα νησιά μας στην Ενδοχώρα μας. Περί τους 150 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην Ελλάδα.
Βοηθήστε αυτή την προσπάθεια. Ούτως ή άλλως δεν έχετε την αρμοδιότητα να την εμποδίσετε. Θα είναι καλό και για την πόλη και για την ψυχή σας. Ρωτήστε ομολόγους σας σε 40 πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου διαμένουν και φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας, όχι λίγες δεκάδες, αλλά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι.
Μπείτε μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης και ανθρώπινων Αξιών, μην συμπαρατάσσεστε με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος. Έχετε το απόθεμα ψυχής να το κάνετε και σίγουρα, το έχουν οι προοδευτικοί πολίτες της Ιεράς μας Πόλης».
(Η φωτό από ανάρτηση του Π. Κατσούλη)