Ποινικές ευθύνες συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου θα διερευνηθούν με αίτημα του ειδικού ανακριτή Αθηνών έπειτα από κατάθεση που έλαβε από συγκεκριμένο μάρτυρα, ο οποίος κατέθεσε στοιχεία για δωροδοκίες και διακίνηση μαύρου χρήματος

 

Έτσι η υπόθεση του συστήματος C$I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποκτά νέα διάσταση, αλλά με πολλά ερωτηματικά για το πως βρέθηκε ένας “αυτόκλητος μάρτυρας” εδώ και ένα μήνα προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικό πρόσωπο της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη.

Σύμφωνα με πληρoφορίες, ο εφέτης ειδικός ανακριτής, Δημήτρης Ορφανίδης, που χειρίζεται τη δικογραφία σχετικά με την ανάθεση του C4I στην αμερικανική εταιρεία SAIC, διαβιβάζει τον φάκελλο στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες πολιτικού προσώπου, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ανακριτής, στο πλαίσιο της έρευνάς του, «έπεσε» σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου, έπειτα από κατάθεση που έλαβε από συγκεκριμένο μάρτυρα.

Ο εν λόγω μάρτυρας φέρεται να προσήλθε αυτοβούλως στον κ. Ορφανίδη πριν από περίπου ένα μήνα και να κατέθεσε στοιχεία για δωροδοκίες και διακίνηση μαύρου χρήματος. Μάλιστα, ο μάρτυρας φέρεται να έβαλε στο «κάδρο» πολιτικό, μέλος, τότε, του ΚΥΣΕΑ, αποδίδοντας του δωροδοκία.

Υπενθυμίζεται πως το σκέλος εκείνο της υπόθεσης που αφορά στην παραλαβή του συστήματος βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης από τον περασμένο Οκτώβριο. Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας δικάζονται 18 πρόσωπα -ανάμεσά τους και ο πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και άλλα στελέχη της μητρικής, αλλά και της θυγατρικής εταιρείας.

Οι «19» παραπέμφθηκαν σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας (1732/2017) με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».

Μάλιστα, για το τελευταίο αυτό σκέλος της υπόθεσης βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσαν υπόμνημα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με θέμα «ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο».

Οι βουλευτές επικαλούνται το υπ. αριθμόν 1732/2017 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο, όπως επισημαίνουν, υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση με την οποία διαπιστώθηκε ότι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και συγκεκριμένα οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρ. Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ.