Ενώ οι αγρότες βρίσκονται στους κόμβους των εθνικών οδών και στις πλατείες μεγάλων πόλεων η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει βήματα για ικανοποίηση αιτημάτων προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί ένα θερμό μέτωπο που θα οδηγήσει σε εντάσεις και μεγαλύτερα προβλήματα.

Πολλά θα κριθούν μέχρι την έναρξη της αγροτικής έκθεσης Agrotica την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και από το αν οι αγρότες θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στην πόλη. Οι αγρότες σκοπεύουν να βρεθούν από τα μπλόκα στην πόλη για να διαμαρτυρηθούν και η αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Στην χθεσινή σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που δείχνει την σημασία που αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στην σωστή διαχείριση της κατάστασης και βέβαια την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτό το εθνικό δίκτυο, χωρίς να επαναληφθούν εικόνες από το παρελθόν όπου η χώρα κοβόταν στα δύο από τα τρακτέρ.

Αναζήτηση λύσεων χωρίς εντάσεις

Μετά την χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στελέχη της κυβέρνησης δήλωσαν:

«Ακούμε τα αιτήματα και αναζητούμε λύσεις χωρίς να επιδιώκουμε την ένταση», στέλνοντας μήνυμα διαλόγου και συνεννόησης.

Είναι η πρώτη φορά αυτά τα πέντε χρόνια που το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί μία τόσο θερμή κατάσταση με τον αγροτικό κόσμο, απόρροια κυρίως των καταστροφών στη Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Αναγνωρίζουν ότι οι πληγές που άφησε στον αγροτικό κόσμο της περιοχής είναι τεράστιες, ωστόσο σημειώνουν ότι το μέγεθος της κρατικής αρωγής και η ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων ήταν πολλαπλάσια από κάθε άλλη φορά. Βέβαια, τα προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν, αλλά εκτιμούν ότι διαχειριστικά λάθη «θόλωσαν» την γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης που έγινε.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή οι διακοπές ρεύματος από την ΔΕΗ παρά την πρόβλεψη για περίοδο χάριτος δύο ετών δημιούργησε αναίτιες πηγές έντασης, όπου χρειάστηκε να παρέμβουν πυροσβεστικά τα αρμόδια υπουργεία για να διορθώσουν τις γκάφες.

Οι αποζημιώσεις συνεχίζουν να καταβάλλονται

«Η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή», που τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δείχνει την διάθεση που υπάρχει για να λυθούν τα προβλήματα όπου αυτό είναι εφικτό.

«Οι αποζημιώσεις συνεχίζουν να καταβάλλονται όσο πιο γρήγορα επιτρέπουν οι κανόνες», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές που υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις κινούνται στα όρια της κοινοτικής νομοθεσίας προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, που συμμετείχε στη σύσκεψη, έχουν γίνει 33 χιλιάδες αιτήσεις που πρέπει να προχωρήσουν «με βάση τη νομοθεσία, δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού».

Τα περιθώρια για περαιτέρω ενισχύσεις στο αγροτικό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ζητούν οι αγρότες, είναι περιορισμένα. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να δεσμευτούν για μία νέα παρέμβαση λόγω του δημοσιονομικού πλαισίου και των αυστηρών κοινοτικών κανόνων, ωστόσο είναι δεδομένο ότι κάνουν υπολογισμούς και αναζητούν κονδύλια.

Οι δράσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπενθυμίζουν τις τελευταίες ημέρες και μία σειρά περίπου 19 δράσεων που έχει προωθήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για την έμπρακτη στήριξη όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και από το 24% στο 13% για τα αγροτικά μηχανήματα, καθώς και την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ με 400 εκατομμύρια ευρώ για τις αποζημιώσεις.