Σε απόγνωση οι αγρότες στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα. Οι δυνατοί άνεμοι και οι βροχές έριξαν από τις ελιές και τα εσπεριδοειδή τον καρπό, ενώ μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν σε αγροτικούς δρόμους και άλλες υποδομές.

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μαγνησία και τις Σποράδες ο μεσογειακός κυκλώνας, που έπληξε με σφοδρότητα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες  στη γεωργία, καθώς από τους δυνατούς ανέμους και τις ισχυρές βροχές έπεσαν οι καρποί από εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έσπασαν μεγάλα κλαδιά δέντρων.

Ιδιαίτερα στους νομούς Μεσσηνίας, Αργολίδας και Κορινθίας αλλά και στην Μάνη,τα ακραία φαινόμενα προκάλεσαν πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και κατολισθήσεις καταστρέφοντας αγροτικούς δρόμους και υποδομές.

Το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά» από τη Βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες άφησε πίσω του τέσσερις αγνοούμενους και έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Ένας 75χρονος κτηνοτρόφος από το χωριό Βρύναινα στον Αλμυρό Βόλου, αναζητείται στην περιοχή «Μεγάλος Λάκος» του όρους Όθρυς.  Ο ηλικιωμένος είχε πάει να μαζέψει το κοπάδι του προκειμένου να το προστατέψει από την κακοκαιρία, ωστόσο λόγω της πυκνής ομίχλης χάθηκε στη διαδρομή. Ο βοηθός του κατάφερε να επιστρέψει και να ειδοποιήσει τις αρχές.

Την ίδια ώρα η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη των τριών ανθρώπων που αγνοούνται στο Μαντούδι. Οι αρχές αναζητούν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που χάθηκε τα μεσάνυχτα στο Πήλι Ευβοίας καθώς και έναν 27χρονο οδηγό που αγνοείται στην περιοχή μεταξύ Προκοπίου Μαντουδίου.

Μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες σε ελαιοκαλλιέργειες,  στην Μεσσηνία, τόσο στη Μάνη και στην Τριφυλία, όσο και σε περιοχές της Πυλίας, όπου έκανε αισθητή την παρουσία του ο κυκλώνας.  Αρκετοί παραγωγοί ήρθαν  αντιμέτωποι με την καταστροφή στα δέντρα τους, λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η ελαιοπαραγωγή!

Δέντρα έχουν ξεριζωθεί από τη μανία του αέρα, που έφτασε τα 10 μποφόρ, ενώ απ’όπου πέρασε ο κυκλώνας έριξε τον καρπό των ελαιόδεντρων, με αποτέλεσμα ένα τμήμα της φετινής ελαιοπαραγωγής να βρίσκεται πλέον στο έδαφος. Οι βρώσιμες ελιές που ήταν έτοιμες για να μαζευτούν σε λίγες ημέρες δυστυχώς γέμισαν το έδαφος με τον καρπό τους, σε ένα θέαμα άκρως απογοητευτικό.
Μεγάλα και βαριά κλαδιά γεμάτα καρπό έσπασαν και όσοι αγρότες επισκέφτηκαν τα χωράφια τους έφυγαν πικραμένοι από την καταστροφή…

Αντίστοιχες εικόνες αντίκρισαν οι αγρότες και στη βόρεια Πελοπόννησο, ενώ νωρίτερα οι δυνατοί άνεμοι κατέστρεψαν καλλιέργειες και στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαίας και Ηλείας.

Οι αγρότες απευθύνουν εκκλήσεις για συνδρομή των υπηρεσιών προκειμένου να αρχίσει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών και να βρουν κα΄ποια βοήθεια από την πολιτεία.

Ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ενήμερη για την κατάσταση και από αύριο θα ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες, των οποίων τα δέντρα υπέστησαν ζημιές.