Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός, ενώ τα κανάλια και τα site συναγωνίζονται στις υπερβολές.

 

Συναγερμός επικρατεί σε υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, στα λιμεναρχεία και στην Ελληνική Αστυνομία, ιδιαίτερα σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας, καθώς τα Μ.Μ.Ε. και τα διαδικτυακά site προειδοποιούν για σχηματισμό σφοδρού κυκλώνα στο νότιο Ιόνιο και βόρεια της Κρήτης, παρότι δεν αναφέρεται με σαφήνεια κάτι τέτοιο στις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αναφέρεται μόνο σε ιστοσελίδες για τον καιρό, όπως στο ΜΕΤΕΟ .GR, που γράφει ότι  “το κέντρο του “Ξενοφώντα” αναμένεται να φτάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 1500-1800 του Σαββάτου 29/09.”

Τα κανάλια κάνουν από το πρωί ζωντανές συνδέσεις με τα παράλια της Αττικής, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ προβαίνουν και σε απαισιόδοξες προβλέψεις για τα Δωδεκάνησα. Το έναυσμα δόθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που τώρα τρέχουν για να προλάβουν, μετά το τρομερό πατατράκ στη βορειοανατολική Αττική και στο Μάτι. Μάλιστα στην προειδοποιητική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας διαβάζουμε και συμβουλές του τύπου “να προσέχετε εκεί που περπατάτε  μην πέσει καμιά γλάστρα στο κεφάλι σας…”

Προφανώς ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας για το κουρκούτι και το γιαούρτι…

Και ποια είναι η πραγματικότητα; Η ΕΜΥ αναφέρεται σε βροχές και σε κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, όπως κάθε φορά, που έχουμε κακοκαιρία. Στις προβλέψεις της δεν διαβάσαμε ούτε για κυκλώνες, ούτε γι α”Ξενοφώντα”, ούτε για “Ζορμπά”, ούτε για συρτάκι…

 

Θ. Κολυδάς:  Βαρομετρικό χαμηλό

Αναλυτικά στοιχεία δόθηκαν από τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Θοδωρή Κολυδά  για την εξέλιξη των φαινομένων και για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου.

Όπως είπε ο κ. Κολυδάς, ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των καιρικών φαινομένων ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι το βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επηρεάσει έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου και διευκρίνισε:

«Βρίσκεται βέβαια μακριά από την χώρα μας και γι αυτό θα σας δώσουμε την προοπτική του καιρού μόνο για το επόμενο 48ωρο, γιατί αυτού του τύπου τα βαρομετρικά χαμηλά δεν έχουν μεγάλη προγνωσιμότητα , δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις σαφώς την πορεία τους, την κίνηση τους αλλά και την ένταση των φαινομένων».

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις και την αναλυτική ενημέρωση του κ. Κολυδά, το βαρομετρικό αυτό θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα έχουμε αύριο ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά καθώς στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και τις δυτικές Κυκλάδες και θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική. Κυρίως τα νότια και ανατολικά της Αττικής.

«Δεν θα έλεγα ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλης έντασης οι βροχοπτώσεις και παράλληλα κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο», επεσήμανε ο κ. Κολυδάς και συνέχισε:

«Μέσα στο Σάββατο όμως σιγά σιγά και καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται προς την χώρα μας, θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου, θα έλεγα την νότιο και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη, (περισσότερο την δυτική και κεντρική Κρήτη) και κατά την διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.

»Το βαρομετρικό χαμηλό, Σάββατο βράδυ προς Κυριακή θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να μπαίνει και να εξομαλύνεται η κατάστασή του, δηλαδή θα αρχίσει να ρηχαίνει το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο».

Κλειστά τα σχολεία στη μισή Ελλάδα

Παρά ταύτα και για προληπτικούς λόγους κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή, τα σχολεία στην Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαϊα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία).

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις:

 

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-09-2018 / 0600 ΤΟΠΙΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-09-2018 
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ, ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ. ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ 6 ΜΕ 8 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΑΓΗ 9 ΜΕ 10 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΟΜΒΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 09 ΕΩΣ 23 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 4 ΜΕ 6 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 6 ΜΕ 8 ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ 9 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ 10 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 22 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 4 ΜΕ 6 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 6 ΜΕ 8 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ 9 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ 10 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 20 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ Η ΜΕΓΙΣΤΗ 4 ΜΕ 6 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ.
ΑNΕΜΟΙ: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 6 ΜΕ 8 ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΕΩΣ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ ΕΩΣ 22 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ Η ΜΕΓΙΣΤΗ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ.
ΑNΕΜΟΙ: ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 6 ΜΕ 8 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ. ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ Η ΜΕΓΙΣΤΗ 4 ΜΕ 6 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.

ΑΤΤΙΚΗ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 5 ΜΕ 7 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΕΩΣ 8 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 21 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ 3 ΕΩΣ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 09 ΕΩΣ 23 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΜΕΡΟΣ 2 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-09-2018 
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΟΙ
ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ, ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ.
ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6, ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 6 ΜΕ 7 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ 8 ΜΕ 9 ΜΠΟΦΟΡ ΠΟΥ
ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30-09-2018 
ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ. ΣΤΑ
ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΗΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5 ΜΕ 7 ΜΠΟΦΟΡ.
ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 7 ΜΕ 9 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ
ΠΙΘΑΝΟΝ 10 ΜΠΟΦΟΡ ΠΟΥ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ.ΔΕΥΤΕΡΑ 01-10-2018 
ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
ΠΟΥ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ
ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΠΟΥ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΘΑ
ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΕΩΣ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ.ΤΡΙΤΗ 02-10-2018 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 03-10-2018 
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ, ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ
ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ
ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ.

 

Η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, συνιστά στους πολίτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, τα οποία αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΓΓΠΠ, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συνιστά στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.   – Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

– Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία.   Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί και τη βατότητα του οδικού δικτύου, λόγω εισροής υδάτων, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ .