Συγκλονιστικές ιστορίες θυμάτων και αγνοουμένων από την τραγωδία στα Τέμπη έρχονται στο φως, ενώ ξεσπούν αρκετοί συγγενείς αποδίδοντας βαριές ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, μη μπορώντας πλέον να συγκρατήσουν την οργή τους για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 57, ωστόσο εκτιμάται ότι θα ανέβει ακόμη περισσότερο, με τον υπολογισμό και των αγνοουμένων, παρότι  και επίσημα δεν έχουν δοθεί αναλυτικά στοιχεία

Πικρά και συνάμα οργισμένα είναι τα λόγια ενός νεαρού πολίτη, ο αδελφός και ο πατέρας του οποίου ταξίδευαν με το μοιραίο τρένο. Μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες, ο νεαρός ξεσπά, ζητώντας απαντήσεις.

Όπως είπε, έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να επικοινωνήσει με την εταιρεία σιδηροδρόμων προκειμένου να μάθει κάποιο νέο για τους δικούς του ανθρώπους, τους οποίους πλέον θεωρεί νεκρούς, όμως η απάντηση είναι πάντα η ίδια.

«”Άμα χρειαστεί να κάνετε κάτι θα σας πάρουμε τηλέφωνο πίσω κύριε”. Τέσσερις φορές καταγράψανε το όνομά μου και κανείς δεν έχει πάρει ακόμη τηλέφωνο πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νεαρός και πρόσθεσε:

«Προφανώς οι δικοί μου άνθρωποι είναι και οι δύο νεκροί αυτήν την στιγμή. Έχω χάσει τον αδελφό μου, έχω χάσει τον πατέρα μου. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτό, το γνωρίζω».

 “Δε θέλω στήριξη, να έρθει κάποιος να μου πει ότι δε θα ξαναγίνει τέτοιο δυστύχημα”

«Το θέμα είναι κάτι να γίνει για να μην υπάρξουν ξανά τόσα θύματα. Πληρώσανε 50 εισιτήρια “θανάτου”. Πόσοι νεκροί; Δεν ξέρω πόσοι είναι καταγεγραμμένοι. Είναι εισιτήρια θανάτου και κανείς δεν έχει τίποτα για αυτό.

Νέα παιδιά… ο αδερφός μου ήταν 15 χρονών, το καταλαβαίνετε αυτό; Είχε όλη τη ζωή μπροστά του. Και κανείς δεν κάνει τιποτα για αυτό. Δεν θέλω κάποιος να έρθει να μου δώσει στήριξη, θα στηριχτώ μόνος μου. Μπορεί να έρθει να μου πει ότι δεν θα ξαναγίνει εν έτει 2023 τέτοιο δυστύχημα», συμπλήρωσε οργισμένος ο νεαρός άνδρας.

Επιβάτες βγήκαν αλώβητοι και έσωσαν ζωές

Συγκλονίζουν οι ανθρώπινες ιστορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δύο ημέρες μετά την απίστευτη τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη, όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Έχουν καταγραφεί και ηρωικές ιστορίες μέσα από τα βαγόνια του τρόμου, από επιβάτες που βίωσαν τις δραματικές στιγμές .

Ο Άγγελος Τσιαμούρας, ο οποίος ταξίδευε στο έκτο βαγόνι του μοιραίου δρομολογίου, περιέγραψε με λεπτομέρειες το πώς αψήφησε τον κίνδυνο και βοήθησε να σωθούν 16 ακόμα συνεπιβάτες του.

«Εγώ βρισκόμουν στο βαγόνι 6 και εκεί το χτύπημα ήταν πολύ μικρό και κανείς δεν έπαθε τίποτα. Όταν βγήκαμε όλοι από το βαγόνι, μετακινήθηκα στο βαγόνι 5 και στο βαγόνι 4, ώστε να βοηθήσω να βγουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γινόταν. Έπειτα, μαζί με ένα ακόμη παιδί, τον Γιώργο, που ήταν πραγματικός ήρωας, πήγαμε στο πιο δύσκολο βαγόνι, το βαγόνι 3», περιέγραψε ο νεαρός.

Όπως είπε, από το βαγόνι 3, με βοήθεια της ΕΜΑΚ, «σώσαμε τουλάχιστον πέντε άτομα που ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση», με τον ίδιο να υποδεικνύει στους άνδρες της ΕΜΑΚ τα σημεία όπου έπρεπε να επιχειρήσουν.

«Ήταν σαν μια πύρινη κόλαση. Πάνω στην αδρεναλίνη μου μπόρεσα και τα κατάφερα. Έπρεπε όσο πιο γρήγορα να βγάλουμε τους ανθρώπους από το βαγόνι 3, αλλά χωρίς ψαλίδια και μηχανισμούς που είχαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ παίζαμε με τον χρόνο. Εν τέλει, τα καταφέραμε», είπε μεταξύ άλλων ο νεαρός.

Ο 20χρονος Αντρέας έσωσε 10 παιδιά

Ο 20χρονος Αντρέας βγήκε αλώβητος από το δεύτερο βαγόνι σπάζοντας το τζάμι και στη συνέχεια έσωσε 10 επιβάτες με κίνδυνο της ζωής του.

Με δύναμη ψυχής ο Αντρέας έσωσε δέκα νέα παιδιά -αγόρια και κορίτσια-, την ώρα που στο σημείο οι φλόγες κατέκαιγαν τα πάντα.

Με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, η γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ειρήνη Τζιαστούδη έγραψε για την ηρωική πράξη του φοιτητή, που αψήφησε τον κίνδυνο και κατάφερε να σώσει ανθρώπους.

Η ανάρτηση της γιατρού για τον ήρωα Αντρέα:

Αν και ο ουρανός γέμισε σήμερα από αγγέλους, είμαστε τυχεροί που έχουμε ανάμεσά μας έναν επίγειο άγγελο τον 20χρονο φοιτητή Ανδρέα Αλικανιώτη, Ανδρέας Αλικανιώτης ο οποίος βγήκε σχεδόν αλώβητος από το 2ο βαγόνι. Είναι ένας ήρωας γιατί με κίνδυνο της ζωής του, με την τεράστια φωτιά δίπλα του, δεν εγκατέλειψε το βαγόνι αλλά κατάφερε και έσπασε μόνος του το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον δέκα ακόμη παιδιά,αγόρια και κορίτσια.
Μέσα στη σημερινή μαύρη ημέρα ο Ανδρέας μας έδειξε πως η νέα γενιά των Ελλήνων έχει καλοσύνη,αρχές και ήθος!
Συγχαρητήρια όμορφε Ανδρέα μου, συγχαρητήρια στους γονείς που σε μεγάλωσαν!!!

Η τύχη της 22χρονης Ελένης, που πήγε στο πίσω βαγόνι

Μέσα στις ανατριχιαστικές ιστορίες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, υπάρχουν και αυτές που δείχνουν πως η τύχη έσωσε επιβάτες την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με το verianet.gr, η υπηρεσία έκδοσης εισιτηρίων δεν έκανε δεκτό το φοιτητικό πάσο της 22χρονης Ελένης από τη Βέροια, η οποία τελικά ταξίδεψε στο έβδομο βαγόνι, αντί του δεύτερου. Το γεγονός ότι η εταιρεία δεν δέχθηκε το φοιτητικό πάσο της 22χρονης φαίνεται πως ήταν σημάδι ζωής.

Η 22χρονη από τη Βέροια έφτασε στην Αθήνα από το Λονδίνο αεροπορικώς. Λόγω καθυστέρησης της πτήσης, δεν πρόλαβε το απογευματινό τρένο για Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να επιβιβαστεί στο βραδινό.

Αρχικά, ζήτησε να ταξιδέψει σε καμπίνα στο δεύτερο βαγόνι, ωστόσο, για καλή της τύχη, βρέθηκε στο έβδομο.

«Σταματήσαμε Παλαιοφάρσαλα. Μας είπαν ότι υπάρχει φόρτος στις γραμμές. Δεν ανησυχήσαμε. Απλά, περιμέναμε. Μετά, το τρένο ξεκίνησε. Φτάσαμε Λάρισα. Διάβαζα ένα βιβλίο. Ο νεαρός που καθόταν δίπλα μου μου είπε: ”Ο ελεγκτής, μιλώντας στον ασύρματο, έλεγε ”μήπως είναι καλύτερα να βάλουμε τον κόσμο σε λεωφορεία”. Δεν το εκλάβαμε σαν κάτι ανησυχητικό. Θεωρήσαμε πως αφορούσε τη διαχείριση του πλήθους των επιβατών», ανέφερε η 22χρονη.

Τα μπροστινά βαγόνια είχαν πάρει φωτιά

«Περίπου 10 λεπτά αργότερα νιώσαμε το πρώτο τράνταγμα… Και μετά ένα δεύτερο, ακόμη πιο έντονο. Ένας νεαρός -δεν ξέρω πώς- βρέθηκε να κυλιέται στο πάτωμα… από τη μια άκρη του βαγονιού στην άλλη. Άλλοι χτυπήσανε στα τραπεζάκια, πάνω στα καθίσματα… Εμένα με κράτησε μια γυναίκα… Την ευχαριστώ…» ανέφερε η Ελένη, περιγράφοντας το σοκ που υπέστη.

«Ευτυχώς, το βαγόνι είχε ηλεκτροδότηση. Άνοιξαν οι πόρτες… κατεβήκαμε. Με τους φακούς των κινητών τηλεφώνων ψάχναμε να δούμε πού βρισκόμαστε. Σκαρφαλώναμε μέχρι να ανεβούμε στον δρόμο. Απ’ την αρχή του τρένου ακούστηκαν εκρήξεις. Τα μπροστινά βαγόνια είχαν πάρει φωτιά», είπε η 22χρονη στο verianet.gr.

Ένας 20χρονος φοιτητής από τα Χανιά περιέγραψε στο flashnews.gr τις στιγμές που βίωσε την ώρα της φονικής σύγκρουσης των δύο τρένων, εξηγώντας πως ο ίδιος σώθηκε από καθαρή τύχη, αφού πέντε λεπτά πριν βρισκόταν στο πρώτο βαγόνι.

Ο Παντελής Ν. ήταν επιβάτης του τρίτου βαγονιού, το οποίο εκτροχιάστηκε, και περιέγραψε τις στιγμές πριν από το δυστύχημα, λέγοντας πως 5 λεπτά πριν είχε πάει στο πρώτο βαγόνι, όπου βρισκόταν το κυλικείο.

«Πήγα να αγοράσω μια σοκολάτα και μάλιστα μίλησα για λίγη ώρα με την ταμία, χαιρετηθήκαμε και έφυγα» είπε, και περιέγραψε τη στιγμή του δυστυχήματος.

«Εκεί που ήμουν ξαπλωμένος στο κάθισμα, ξαφνικά άρχισε η ανατάραξη. Ο οδηγός πάτησε φρένα και έβγαιναν σπίθες. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα νιώσαμε να φεύγει το τρένο από τις ράγες! Πέφτω στα καθίσματα. Αυτά, ευτυχώς, με απορρόφησαν, καθώς δεν υπήρχαν άτομα  δίπλα. Το τρένο πήγε εκτός και ξαφνικά ακούστηκε ένα “μπαμ”. Εκεί το τρένο σταμάτησε».

«Πηδήξαμε από παράθυρο να σωθούμε»

Ο 20χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά, με γρατζουνιές στο πρόσωπο και μώλωπες στα πόδια, συνέχισε:

«Έμπαιναν καπνοί! Μόνο γκρι χρώμα έβλεπα. Έβλεπα κόσμο τραυματισμένο, να κλαίει. Ήμουν τυχερός γιατί καθόμουν στην αριστερή πλευρά και δεν έπεσαν πάνω μου πράγματα, αφού αυτά, δυστυχώς, έπεσαν πάνω σε επιβάτες που κάθονταν δεξιά και τους τραυμάτισαν».

Ο 20χρονος φοιτητής περιέγραψε και τη στιγμή που αυτός και άλλοι επιβάτες έψαχναν μια έξοδο για να βγουν από το βαγόνι.

«Δεν άνοιγαν οι πόρτες! Βρήκα ένα παράθυρο με σπασμένο το τζάμι. Ήταν ολότελα σπασμένο. Φώναξα και άλλους για να βγούμε από κει. Ήταν όμως μεγάλο το ύψος. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Πηδήξαμε έξω να σωθούμε. Βγαίνοντας, είδα μια γυναίκα ακρωτηριασμένη. Σοκ», είπε.