Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Γνωστά ρήγματα στην περιοχή έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως το 1954 με 25 νεκρούς.-

 

Μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 10.12 σήμερα το πρωί, με επίκεντρο 233 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας ή 34 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά των Τρικάλων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κέρκυρα έως τη Λαμία και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί, υπήρξαν ρωγμές σε κατοικίες, ενώ παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα. Ο ίδιος, διευκρίνισε πως ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε συναγερμό από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα.

Ο επικεφαλής του Δήμου της Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής, επισημαίνει επίσης, πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές σε κατοικίες, μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με το σύνολο των προέδρων του δήμου.

Ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, τονίζει επίσης πως έχουν αναφερθεί ρωγμές σε ελάχιστες παλαιές κατοικίες, κυρίως στα ορεινά του δήμου, ενώ οι λίγες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή.

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου ότι λειτουργούν τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες (2431351100, 2431351200, 2431032330, 2431020000) προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχετικά με προβλήματα που ενέσκηψαν από το σεισμό.

Όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για να αναφέρουν τυχόν βλάβες, ζημιές, προβλήματα και οτιδήποτε σχετίζεται με τον σεισμό της 31ης Αυγούστου 2018. Η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν πως αυτό που έγινε σήμερα ήταν τρομακτικό και ότι δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.  Επίσης πολλοί κάτοικοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους.

Οι σεισμολόγοι υπενθυμίζουν ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον δυο μεγάλα ρήγματα:

Στη Νότια Θεσσαλία από το Μαυρομάτι Καρδίτσας ως τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας που μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7 Ρίχτερ και το ρήγμα στην περιοχή Τυρνάβου-Αργυροπουλίου-Ροδιάς, που μπορεί να δώσει σεισμό 6 με 6,5 Ρίχτερ.

Το άλλο μεγάλο ρήγμα που περνάει από τους Σοφάδες Καρδίτσας, με τον ισχυρό σεισμό του 1954 θεωρείται ασφαλές καθώς η εκτόνωση της σεισμογενούς δραστηριότητας διαρκεί για πολλά χρόνια! Ο σεισμός εκείνος, μεγέθους 7,2 βαθμών,  έπληξε σοβαρά και τους νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων, Λαρίσης, Φθιώτιδος και Ευρυτανίας. Σκοτώθηκαν 25 άτομα, πολλά άλλα τραυματίστηκαν και χιλιάδες κτίρια καταστράφηκαν εντελώς ή κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.