Σε άλλες περιπτώσεις μεγάλων υποθέσεων οι εισαγγελείς ασκούσαν διώξεις κατά παντός υπευθύνου και ανέθεταν τις δικογραφίες σε εφέτες ανακριτές. Τώρα αρκεί μια απλή προκαταρκτική για μια τραγωδία με πολύπλευρες διαστάσεις;

 

Σε χαμηλό επίπεδο από ιεραρχικής και διαδικαστικής πλευράς διατηρείται η ανάκριση σχετικά με την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, που στοίχισε τη ζωή σε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Σε άλλες περιπτώσεις σοβαρών και τραγικών συμβάντων με πολλές προεκτάσεις ως προς την αναζήτηση των αιτίων οι εισαγγελικές αρχές ασκούσαν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου και διέτασσαν τακτική ανάκριση, τουλάχιστον σε επίπεδο εφέτη – ανακριτή.

Τώρα έχουμε μείνει σε μια προκαταρκτική εξέταση σαν αυτές, που παραγγέλλονται καθημερινά από τους εισαγγελείς για διερεύνηση οποιουδήποτε αδικήματος, ακόμη και ελάχιστα σημαντικού.

Έτσι δίνεται η εντύπωση ότι το θέμα δεν απασχολεί την δικαιοσύνη  σε βαθμό συναγερμού, όταν έχουμε πάνω από 90 νεκρούς (διαπιστωμένους), πολλούς αγνοούμενους και καταστροφές τεράστιων περιουσιών.

Η διενέργεια μια απλής προκαταρκτικής δεν σημαίνει ότι θα συγκαλυφθεί η υπόθεση, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα τραβήξει σε μάκρος και ότι σταδιακά θα εκτονωθεί η κοινωνική οργή και θα αποδυναμωθεί το αίσθημα για την απονομή δικαίου.

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι σε άλλες περιπτώσεις δινόταν σχετικές οδηγίες από τους υπουργούς Δικαιοσύνης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όχι υπό μορφή παρέμβασης στο έργο της, αλλά για να επισημανθεί η σοβαρότητα του θέματος.

Τώρα έχουμε μείνει σε  επίπεδο εισαγγελίας πρωτοδικών, που διενεργεί την προκαταρκτική, αναμένοντας να καταθέσει ο Ηλίας Ψινάκης και να περισώσει το κύρος της ανακριτικής διαδικασίας.

Όντως ο κ. Ψινάκης θα προσέλθει σήμερα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί, με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου, η προκαταρκτική εξέταση .

Ο δήμαρχος Μαραθώνα έχει βρεθεί στο στόχαστρο σκληρής κριτικής ακόμη και από την ίδια την παράταξή του, καθώς δημοτικοί σύμβουλοι ακόμα και προερχόμενοι από τον συνδυασμό του, ετοιμάζονται να του δείξουν την… πόρτα της εξόδου, με 20 από τους 33 συνολικά συμβούλους να ζητούν την άμεση παραίτησή του. Μάλιστα συλλέγονται υπογραφές των δημοτικών συμβούλων προκειμένου να συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην έκτακτη συνεδρίαση θα ζητηθεί από τον δήμαρχο να παραιτηθεί. Το πράγμα βέβαια μπορεί να αποδειχτεί περίπλοκο αφού ο νόμος δεν προβλέπει διαδικασία αποπομπής, σε περίπτωση που ο κ. Ψινάκης δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Στο μεταξύ κατέθεσε στη δικαιοσύνη ο αρχηγός της πυροσβεστικής ενώ έχει κληθεί και ο δήμαρχος Ραφήνας.

Τι καταθέτουν στο Νταού Πεντέλης

Στο Νταού Πεντέλης κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ξέρουν τον άνθρωπο που έβαλε τη φωτιά με καταστροφικές συνέπειες.

Έχουν άραγε βάση οι μαρτυρίες των κάτοικων; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων εμπρησμού που αναζητούν τα αιτία της πυρκαγιάς η οποία κατέληξε να κάψει δεκάδες ανθρώπους και να καταστρέψει σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Γιατί δεν πετούσαν τα μηεπανδρωμένα

Με απόφαση του υπουργείου εθνικής Άμυνας δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, της αεροπορίας και του στρατού ξηράς, θα διατεθούν ώστε να περιπολούν για τον φόβο κάποιας νέας πυρκαγιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πάνω από τον κατεστραμμένο Νέο Βουτζά και την Κινέτα πέταξε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, μετά από αίτημα της χώρας μας.

Ωστόσο, την ημέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές σε Κινέτα και Νταού Πεντέλης τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της πυροσβεστικής και της αστυνομίας δεν είχαν διατεθεί για αντίστοιχες περιπολίες, αν και ο χάρτης επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ήταν στο επίπεδο 4 για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι.

Αν πετούσαν στην περιοχή ίσως να μπορούσαν να καταγράψουν και τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων και παράλληλα να δίνουν καλύτερη εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής.