
Τη σημασία του εμβληματικού, όπως το χαρακτήρισε, έργου του οδικού άξονα Ε65 ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για προσωπικό του στοίχημα και εκφράζοντας την βεβαιότητα του ότι το έργο θα προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα.
«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα, όχι μόνο για τα Τρίκαλα, όχι μόνο για τη Δυτική Θεσσαλία, αλλά για την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το εμβληματικό αυτό έργο, ο Ε65 θα ολοκληρωθεί θα γίνει πράξη, ένα όραμα πολλών δεκαετιών», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του σε εκδήλωση για την πορεία του έργου, στο Μουσείο Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει πως το συγκεκριμένο έργο σπάει την απομόνωση της Δυτικής Θεσσαλίας και ανοίγει σημαντικές προοπτικές για Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις, που, όπως είπε, χρειάστηκε να γίνουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προωθηθεί η ολοκλήρωση του Ε65: «Για μένα προσωπικά αυτό το έργο αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα. Έχω κάνει πολλαπλές επικοινωνίες ο ίδιος. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το πράσινο φως. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα», διαβεβαίωσε.
Η αντιμετώπιση των καταστροφών στην Καρδίτσα
Αργότερα κατά την παρέμβαση του σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ετοιμότητα της κυβέρνησης και κατ επέκταση της κρατικής μηχανής να δράσει άμεσα αναφορικά με τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα προ μηνών στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το κράτος ήταν, είναι και θα είναι παρών κάθε φορά που ο πολίτης το χρειάζεται. Όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη θεομηνία του Ιανού αποφασίσαμε ότι πρέπει τα πράγματα να τα κάνουμε διαφορετικά. Ότι ήταν αδύνατο να κινηθούμε με τους συνηθισμένους ρυθμούς της Ελληνικής διοίκησης και αποδείξαμε στους εαυτούς μας, αλλά και στους πολίτες ότι, ναι, μπορούμε να το κάνουμε. Και πιστεύω ότι στις πολλές κρίσεις που αντιμετώπισε αυτή η κυβέρνηση, ένα πράγμα δεν ακούσαμε και αυτό είναι: «που είναι το κράτος».
Οι αρχές με τις οποίες κινείται η κυβερνητική δράση είναι: «Συντονισμός, ταχύτητα, καινοτομία στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, διαφάνεια και λογοδοσία. Επιμένουμε πολύ σε αυτές τις αρχές, συνθέτουν τις αξίες πάνω στις οποίες κινηθήκαμε για να μπορούμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου Ιουνίου στη συγκεκριμένη περιοχή σημείωσε ότι «ο Ρωμαίος Θεός Ιανός όπως γνωρίζετε είχε δύο πρόσωπα. Πριν από τέσσερις μήνες μας έδειξε το άσχημο, το σκληρό του πρόσωπο και δεν θα ξεχάσω όταν επισκέφθηκα την περιοχή τρεις μέρες μετά την πρωτοφανή θεομηνία, τις εικόνες που αντίκρισα. Αλλά κυρίως τη θλίψη, την απαισιοδοξία, το άγχος, την ανασφάλεια την οποία εισέπραξα από τους κατοίκους της Θεσσαλίας.
Τρεις αναπτυξιακές παρεμβάσεις
Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, ο Ιανός μας δείχνει το καλύτερο πρόσωπό του. Χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Μπορώ, όμως, να εισπράξω, ότι η κυβέρνηση, όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας». Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία σε τρείς αναπτυξιακές παρεμβάσεις:
-Στη σημασία του Ε65 για την ευρύτερη περιοχή
-Στη βιώσιμη Γεωργία, με πράσινο αποτύπωμα, για την οποία είπε ότι : «Πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα το νερό, πρέπει να έχουμε συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη διαδικασία άντλησης αλλά και αξιοποίησης του νερού, έτσι θα μειώσουμε συνολικά το αποτύπωμα και έτσι θα έχει και τελικό όφελος ο αγρότης, γιατί θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής».
-Στο μεγάλο ενδιαφέρον «που δείχνουμε συνολικά ως κυβέρνηση για την ορεινή Ελλάδα. Και η προσέγγιση, ότι ο Τουρισμός μας δεν είναι μόνο τουρισμός που αφορά τα νησιά μας, τη θάλασσα μας, το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να είναι τουρισμός 365 μέρες το χρόνο για να μπορούμε να αξιοποιούμε τις ομορφιές του ορεινού μας πλούτου και να συνδέουμε το τουριστικό μας προϊόν με ποιοτική αγροτική παραγωγή, με την έννοια της ελληνικής κουζίνας, με την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό αποτελεί για μένα μία πρώτη προτεραιότητα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέπτυξε τον συνολικό σχεδιασμό που ακολούθησε η κυβέρνηση για την στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία κινήθηκε η κρατική μηχανή για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και την αποκατάσταση των ζημιών. «Μετά από καταστροφές 100 φορές μικρότερες σε ένταση από τον Ιανό μέναμε στις ανακοινώσεις από την πλευρά προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή η κυβέρνηση δεν έμεινε στις εξαγγελίες. Μέσα σε τέσσερις μήνες δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν τέτοια αποκατάσταση», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
Ικανοποίηση από δημάρχους της περιοχής
«Επιτελέσθηκε ένα μικρό θαύμα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Καρδιτσιωτών», είπε στη δική του παρέμβαση ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος.
«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μας και αντέδρασε αμέσως», ανέφερε ο Δήμαρχος Μουζακίου, Θεοφάνης Στάθης, ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη, ενώ ο Δήμαρχος Σοφάδων, Θάνος Σκάρλος, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά μετά από ένα τόσο μεγάλο συμβάν τα αντανακλαστικά μιας κυβέρνησης ήταν τόσο γρήγορα».
Ο Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς ζητώντας να ισχύσει και για τους ορεινούς δήμους ότι ισχύει για τα νησιά με την αποστολή κινητών μονάδων ενώ ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του Τουρισμού.