Από τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα ήταν αυτή του Σαββάτου προς την Κυριακή με θερμοκρασίες, που έπεσαν και στους -16 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου και σε άλλες περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Ενδεικτικά στο Μέτσοβο, στη Φλώρινα και στη Βασιλίτσα σημειώθηκαν θερμοκρασίες γύρω στους -15, ενώ και στα πεδινά το θερμόμετρο έμεινε κάτω από το μηδέν όλη την νύχτα.

Ακόμη και το πρωί της Κυριακής η Θεσσαλονίκη είχε -3 και λίγο αργότερα -2 βαθμούς παρότι επικρατούσε ηλιοφάνεια με μια καθαρή μέρα, αλλά ο “ήλιος έχει δόντια…”

Σύμφωνα με την πρόβλεψη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το δριμύ ψύχος αναμενόταν να επικρατήσει στη χώρα όλη την νύχτα και το πρωί της Κυριακή, με το θερμόμετρο να φτάνει σε ορισμένες περιοχές μέχρι και τους -16 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και την Τρίτη και μάλιστα στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

 

 

Οι ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες που συνοδεύουν την κακοκαιρία «Λέανδρος» σε συνδυασμό με τις περιορισμένες νεφώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, έριξαν την ελάχιστη θερμοκρασία κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας. Ιδιαίτερα στα βόρεια ο υδράργυρος θα πέσει κατά τόπους κάτω από τους -14 βαθμούς Κελσίου.

Η εικόνα στην Κεντρική Μακεδονία

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου σταμάτησε η χιονόπτωση στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Μακεδονίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται δίχως σοβαρά προβλήματα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όσους κινούνται στα βόρεια ορεινά.

Κλειστές παρέμειναν οι επαρχιακές οδοί Χορτιάτη – Αγ. Βασιλείου και Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Χαράλαμπος Στεργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι «είναι σε επιφυλακή ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες θα βγουν στους δρόμους τα εκχιονιστικά μηχανήματα και θα συνεχιστεί η ρίψη άλατος μέχρι και τη Δευτέρα, όποτε αναμένεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, να σημειωθεί βελτίωση των καιρικών συνθηκών», υπογράμμισε ο κ. Στεργιάδης .

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Κυριακή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το βράδυ θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -15 (μείον 15) έως -04 (μείον 4) βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.