Συνολικά 83 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση F 16 Viper, όπως αναφέρθηκε σήμερα στη βάση της ΕΑΒ στην Τανάγρα κατά τα εγκαίνια βιομηχανικών έργων σε συνεργασία με την αμερικανική Lockheed Martin.

«Το πέμπτο κατά σειρά αναβαθμισμένο F-16 Viper είναι έτοιμο να πετάξει από δω στην Τανάγρα και να πάει στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία».

Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το πέμπτο αναβαθμισμένο F-16 Viper που παρέλαβε η Ελλάδα.

Η Lockheed Martin, η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) πραγματοποίησαν επίσημη τελετή για να εγκαινιάσουν τα βιομηχανικά έργα στην ΕΑΒ και να γιορτάσουν την παράδοση του πέμπτου αεροσκάφους της ΕΑΒ που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση F-16 Viper.

Οι δυνατότητες του F-16 Viper

Το αναβαθμισμένο F-16 Viper, που παραδόθηκε στην ΠΑ κατά τη διάρκεια της τελετής, περιλαμβάνει νέες δυνατότητες που το καθιστούν το πιο ικανό στην Ευρώπη:

● Ραντάρ APG-83 AESA
● Νέος Computer Modular Mission (MMC-7000AH), ADT, IDM
● Νέες οθόνες κεντρικού βάθρου
● Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5
● Διασύνδεση SNIPER, SASSM και PaveWay II
● Δυνατότητα Link-16

.Η συνεργασία της Ελλάδας με την εταιρία κατασκευής των F-16 ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1984, με την πρώτη σύμβαση, με την ονομασία Peace Xenia I, να υπογράφεται τον Ιανουάριο του 1987.

Η χώρα διαθέτει 170 αεροσκάφη F 16

Τα πρώτα αεροσκάφη άρχισαν να παραδίδονται στην Ελλάδα το 1989. Από τότε, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει συνολικά 170 F-16.

Εκτός από τις αναβαθμίσεις των F-16V, η Lockheed Martin συνεχίζει να συνεργάζεται με την ΕΑΒ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση επιπλέον αεροσκαφών F-16 Block 50 σε νεότερες διαμορφώσεις με ενημερωμένο υλικό, λογισμικό και ηλεκτρονικά συστήματα.

«Οι επιτυχίες που έχουμε δει στο πρόγραμμα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών ανδρών και γυναικών επί πολλά χρόνια», δήλωσε ο Greg Ulmer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics.

«Η σημερινή τελετή επιβεβαιώνει ότι όταν συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας, τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία, μπορούμε να προσφέρουμε ικανότητες που ενισχύουν την ειρήνη, τις συμμαχικές συνεργασίες και μας επιτρέπει να παραμείνουμε συλλογικά μπροστά από τις αναδυόμενες απειλές σε όλο τον κόσμο».

Μεγάλα οφέλη για την αμυντική βιομηχανία

Μέσω των δραστηριοτήτων βιομηχανικής συνεργασίας που καλύπτουν περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, η Lockheed Martin θα έχει προσφέρει οικονομικά οφέλη άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και την ΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αναβάθμισης του F-16 Viper.

Η Lockheed Martin έχει χρηματοδοτήσει συνολικά περισσότερα από 210 εκατ. δολάρια σε δραστηριότητες της ΕΑΒ, γνωστές ως έργα της Συμφωνίας Ασφάλειας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI), που επικεντρώνονται στη βελτίωση και ενίσχυση των τεχνικών δυνατοτήτων και των υποδομών της ΕΑΒ για την αναβάθμιση των F-16 σε διαμορφώσεις Viper, τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, την κατασκευή αεροκατασκευών καθώς και τη Συντήρηση και Γενική Επισκευή (Maintenance Repair and Overhaul).

Η Lockheed Martin έχει επίσης συμβόλαια με την ΕΑΒ για εργασίες κατασκευής υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών F-16 και C-130 και για τεχνική βοήθεια. Τα προγράμματα της Lockheed Martin έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 350 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΑΒ από το 2021, τις περισσότερες σε μια δεκαετία.

«Αυτά τα προγράμματα SSI όχι μόνο υλοποιήθηκαν εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού, αλλά επέτρεψαν σε όλους μας να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, να ενισχύουμε τις ελληνικές εξαγωγές, να δημιουργούμε μια βάση τεχνογνωσίας στον τομέα της αεροδιαστημικής και να θέτουμε σε κίνηση οικονομική δραστηριότητα και τεχνικές γνώσεις που θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ulmer.