Η φυσιολογική διαδικασία έκκρισης ιδρώτα από το ανθρώπινο σώμα, για κάποιους ανθρώπους αποτελεί πραγματικό μαρτύριο, ενώ από άλλους δεν γίνεται καν αντιληπτή.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο ιδρώτας είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το νευρικό σύστημα δίνει το πράσινο φως στους ιδρωτοποιούς αδένες για την παραγωγή ιδρώτα ο οποίος εκλύεται στην επιφάνεια του δέρματος, εξατμίζεται και μας δροσίζει.

Η εφίδρωση μπορεί να μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση αν υπερβεί τα «κανονικά» όρια, αλλά μπορεί και να μας προστατεύσει σε κάποια κρίσιμη για την υγεία μας στιγμή. Όταν αυτό το μείγμα νερού, αλάτων και άλλων μετάλλων εξατμίζεται από το δέρμα, μας δροσίζει και το σώμα μας διατηρεί μια φυσιολογική θερμοκρασία.

Υπάρχουν δύο είδη ιδρώτα: ο εκκρινής, δηλαδή οι μικρές σταγόνες νερού που ξεπροβάλλουν πάνω στο σώμα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη από του σώματος (36ºC) και ο αποκρινής, που είναι πιο πυκνός και δημιουργείται κυρίως στις μασχάλες.

“Αυτού του είδους ο ιδρώτας συνδέεται με δυσοσμία και συνήθως σχετίζεται με το στρες” σημειώνουν οι ειδικοί. Τα πιο συνηθισμένα σημεία υπερέκκρισης ιδρώτα είναι οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα και το μέτωπο, επειδή εκεί ακριβώς υπάρχει υψηλότερη πυκνότητα ιδρωτοποιών αδένων. Όμως, δεν είναι κανόνας.

Τι κάνουν τα δροσερά ντους

Όσο περισσότερο ιδρώνεις τόσο συχνότερα πρέπει να είναι τα δροσερά ντους μες στη μέρα. Οτιδήποτε μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος διακόπτει αυτόματα και τη διαδικασία εφίδρωσης.

Ακόμη κι αν δεν έχεις χρόνο να μπεις στο ντους, βάλε τα πόδια σου κάτω από το νερό. Ο εγκέφαλος μπορεί να πάρει την πληροφορία ψύξης των κάτω άκρων και να τη διοχετεύσει σε όλους τους ιδρωτοποιούς αδένες σου.

Η ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί, με απλά λόγια, γιατί ιδρώνουμε και πότε θα πρέπει να ανησυχούμε.

Μία πολύ απλή απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι ιδρώνουμε γιατί το δέρμα μας έχει ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι εκκρίνουν τις περιττές οργανικές ουσίες του οργανισμού. «Έκκριση των ιδρωτοποιών αδένων μπορεί να προκληθεί μετά από επίδραση διάφορων ερεθισμάτων σε συγκεκριμένες ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, οι οποίες στην συνέχεια επενεργούν στους ιδρωτοποιούς αδένες», λέει η κ. Μοσχοβάκη.

Τα ερεθίσματα αυτά συνήθως έχουν να κάνουν με την ζέστη, ειδικά όταν ένας άνθρωπος κινείται όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, με την υπερθέρμανση του περιβάλλοντος, αλλά και με ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η αγωνία, ο φόβος. Ακόμα, η εφίδρωση μπορεί να προκληθεί από φάρμακα, εντριβές, θερμά λουτρά και ζεστά ροφήματα (τσάι, τίλιο κ.ά.).

Αν δεν ιδρώναμε δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε την θερμότητα που εκλύει το σώμα μας

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει όταν ιδρώνουμε είναι ότι, ενώ ο οργανισμός μας «ανεβάζει θερμοκρασία», το σώμα μας προσπαθεί με φυσικό τρόπο να την κατεβάσει. Παρόλο που το γεγονός ότι ιδρώνουμε μας δίνει την εντύπωση ότι ζεσταινόμαστε ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές μέρες, αν δεν ιδρώναμε δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε την θερμότητα που εκλύει το σώμα μας. Αν, δηλαδή, χάναμε αυτήν την φυσική λειτουργία, πιθανώς να αντιμετωπίζαμε τον κίνδυνο ακόμα και καρδιακού επεισοδίου κατά τις πολύ ζεστές μέρες.

Αναρωτιέστε γιατί ανεβάζουμε θερμοκρασία; Σκεφτείτε όλες τις τροφές που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα σαν καύσιμα, τα οποία χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουν οι «μηχανές» του οργανισμού μας.

Το «κάψιμο» των τροφών είναι αυτό που παράγει θερμότητα στο σώμα μας, η οποία δίνει το έναυσμα στον εγκέφαλό μας να ενεργοποιήσει την φυσική διαδικασία «δροσίσματος».