Χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας, όπως στη Φλώρινα, τον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας, το Σέλι, την Βασιλίτσα, την Πιερία και αλλού, καθώς η κακοκαιρία που επηρεάζει τη χώρα μας επεκτάθηκε με χαρακτηριστικά τους πιο ψυχρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις.

Η κακοκαιρία σχετίζεται με δύο βαρομετρικά χαμηλά, ένα στην Ιταλία και ένα στη Βαλκανική, τα κέντρα των οποίων το απόγευμα της Παρασκευής απείχαν μεταξύ τους περίπου 1.100 χιλιόμετρα, όπως προκύπτει από δορυφορική εικόνα που έδωσε ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11.

Τα φαινόμενα της Παρασκευής στην Ελλάδα οφείλονταν κατά κύριο λόγο στο χαμηλό των Βαλκανίων, ενώ από την νύχτα της Παρασκευής τα φαινόμενα, αρχικά στα δυτικά και κατόπιν στην υπόλοιπη χώρα, θα οφείλονται κυρίως στο χαμηλό της Ιταλίας.

Σποραδικές βροχές και καταιγίδες σήμερα

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σήμερα, Σάββατο, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν έως το πρωί κατά κύριο λόγο στα δυτικά τμήματα της Μακεδονίας και Θεσσαλίας, στην Ήπειρο, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ μετά το απόγευμα θα εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Χαλαζοπτώσεις και χιονοπτώσεις

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά καθώς και στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στο Βόρειο Αιγαίο από το απόγευμα.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στην Πίνδο, στη Δυτική Μακεδονία και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έως τις πρωινές ώρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές άνω των 600-700 μέτρων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται και πάλι στη Ήπειρο, όπου έχουν πέσει μεγάλα ύψη βροχής τελευταίες ημέρες .

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί το Σαββατοκύριακο μεταξύ 7 και 15 βαθμών Κελσίου στη Θεσσαλονίκη και την γύρω περιοχή.