Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται από τα ξημερώματα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Με απόφαση του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη, σήμερα Τρίτη 1 Φεβρουαρίου όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι κλειστά ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων. Επίσης στο Δήμο Πρεσπών με απόφαση του Δημάρχου Παναγιώτη Πασχαλίδη τα σχολεία θα είναι κλειστά ενώ στους Δήμους Καστοριάς και Φλώρινας τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις 9.15πμ.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα σήμερα και αύριο Τετάρτη. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της θα είναι τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Η εν λόγω κακοκαιρία αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3, όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI). Από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo ξεκίνησε την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI).

Που θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις

– Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα Τρίτη κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και την Τετάρτη κυρίως στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στα Βορειοανατολικά, Ανατολικά και Νότια ηπειρωτικά.

– Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, οι οποίες από το μεσημέρι της Τρίτης θα επεκταθούν και στα ορεινά της Θράκης, καθώς επίσης σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Την Τετάρτη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και σε ορεινά και ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

– Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα πελάγη, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Τρίτης στο Ιόνιο και της Τετάρτης στο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς.

– Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή από την Τρίτη στα βόρεια και δυτικά και στο σύνολο της χώρας την Τετάρτη, οπότε δεν θα ξεπεράσει τους 5-6 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και τους 11-13 στην υπόλοιπη χώρα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία στα ορεινά – ημιορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 Μποφόρ. Στη Μακεδονία γρήγορα θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 5 και το βράδυ έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 που από το απόγευμα θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 02-02-2022

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και
σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη δυτική Ελλάδα, την
ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα
ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και βαθμιαία από το
μεσημέρι στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά, τα ημιορεινά της
κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε περιοχές της Θράκης με
χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο, την
Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και το βράδυ στη Θεσσαλία, τις Σποράδες
και την Εύβοια αναμένεται να εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και νότια, νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με
7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από
βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία σε 5 με 7
και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα
βόρεια και δεν θα ξεπεράσει στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία
τους 6 με 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου
τους 13 με 14 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Αιγαίου θα φτάσει τους 15 με
16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές
ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.