Πλήθος κόσμου, που υπολογίστηκε σε αρκετές χιλιάδες, προσήλθε στο χώρο γύρω από την Μητρόπολη Αθηνών, όπου σχηματίστηκαν ουρές για προσκύνημα της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Αρκετοί προσέρχονταν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη, όπου από τις 6 παρά το πρωί έχει διακομιστεί η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Κόσμος από διάφορες γωνιές της Ελλάδας είχε φθάσει στην Αθήνα ήδη από χθες, αναμένοντας να αποχαιρετήσει τον Κωνσταντίνο. Η ουρά νωρίς το πρωί, αμέσως αφότου η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έφθασε στο παρεκκλήσι, υπολογιζόταν σε εκατοντάδες άτομα. Πλέον ο κόσμος άρχισε  να γίνεται  περισσότερος και να φθάνει περίπου μέχρι το Μοναστηράκι.

Πολλοί παρέμεναν στα γύρω πεζοδρόμια, χωρίς να μπαίνουν στις ουρές για προσκύνημα. Παρέμεναν για να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία και την μετέπειτα πομπή.

Το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει μέχρι τις 10:30 το πολύ τις 11, και μέχρι τότε αναμένεται να έχουν προσκυνήσει τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αρκετές χιλιάδες πολιτών.

Εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο λαϊκό προσκύνημα μετά τις 11, καθώς η κηδεία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12 και θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι και υπάρχει πάντα ο χρονικός περιορισμός του φυσικού φωτός.

Γύρω στις 9:30 το πρωί στο παρεκκλήσι έφτασε η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είχε κάνει γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι θα πάει και στο λαϊκό προσκύνημα και στην κηδεία αφού ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος την είχε βαφτίσει.

Στη συνέχεια άρχισαν να φτάνουν και άλλοι πολιτικοί, ενώ ο ναός έχει κατακλυστεί από στεφάνια, που έστειλαν γνωστές οικογένειες της Αθήνας.

Τι είπαν όσοι έφτασαν για προσκύνημα

Όσοι θέλησαν να έρθουν στο κέντρο της Αθήνας για να αποχαιρετήσουν τον Κωνσταντίνο περιμένουν καρτερικά στην ουρά που έχει σχηματιστεί επί της οδού Μητροπόλεως μέχρι να φτάσουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Κάποιοι από αυτούς αναφέρθηκαν στον τέως βασιλιά, αλλά και στους λόγους που τους έκαναν να έρθουν σήμερα στην Αθήνα για το τελευταίο αντίο.

Η κυρία Σοφία Τρακάλη είπε: «Ο πατέρας μου μας έφερνε στο γάμο του βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο πατέρας μου ήταν και στην κηδεία του Παύλου. Εγώ ήμουν εδώ στο γάμο του Φιλίππου και είχα πάει και στις Σπέτσες στο γάμο του Νικολάου. Είναι ο βασιλιάς μας και ήρθα να πω το τελευταίο αντίο. Οι βασιλείς φέραν νησιά, αυτοί εδώ μας ξεπουλάνε».

«Ήρθα να πω το τελευταίο αντίο στον βασιλιά Κωνσταντίνο. Υπήρξε ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας κι αυτό είναι κάτι που υπάρχει στην ιστορία. Για αυτό το λόγο ήρθα», ανέφερε η κυρία Βασιλική.

«Από Θεσσαλονίκη ήρθα να τιμήσω έναν άνθρωπο. Από τις 5:30 από τους πρώτους. Τιμή μου να τιμήσω έναν άνθρωπο που πέρασε από την Ελλάδα, ήταν ο βασιλιάς. Μου ήταν πολύ συμπαθής, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Δεν περίμενα τόσο πολύ κόσμο. Αυτό σημαίνει κάτι, έτσι δεν είναι; Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Αυτός ο άνθρωπος υπήρξε Βασιλέας. Να μην έχουμε μίσος να αγαπιόμαστε μεταξύ μας», λέει ο κ.Διονύσης.

“Είμαστε συμμαθητές με τον Παύλο, την Αλεξία και τον Νικόλαο”

Στη μητροπόλεως βρέθηκε και μία γυναίκα, μέλος του τάγματος της βρετανικής αυτοκρατορίας, η Lady Κάτια Δαυίδ. «Το 1980 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ίδρυσε το ελληνικό κολλέγιο του Λονδίνου. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αγγλία με τα αδέλφια μου και τα παιδιά εδώ και μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε ελληνικά, να μάθω την κουλτούρα μας και να γίνουμε Έλληνες. Και αυτά χάρη στον Βασιλιά Κωνσταντίνο.

Είμαστε συμμαθητές με τον Παύλο, την Αλεξία και τον Νικόλαο. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι, είχαμε reunion στις 18 Φεβρουάριου και το αλλάξαμε τώρα για να κάνουμε και 40ημερο μνημόσυνο του βασιλιά.

Ήταν ένας καλός, ήσυχος άνθρωπος, ο οποίος μιλούσε με όλους μας, μας έδινε πολλή σημασία, δεν ξεχώριζε τους ανθρώπους, τους είχε όλους το ίδιο. Ήταν άνθρωπος πάνω από όλα και αυτό που κάνει τώρα η Ελλάδα για μας είναι αίσχος, να μην το τιμήσουν και νιώθουμε ότι έφυγε με παράπονο από τη ζωή και τον βασανίζουν ακόμα μέχρι το τέλος».