Σε αντιπαράθεση, που δεν αρμόζει σε επιστήμονες και μάλιστα σε διευθυντικά στελέχη δημοσίων φορέων, προχώρησαν οι σεισμολόγοι  Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά την σύγχυση για τον σεισμό στις Στροφάδες, δυτικά της Πελοποννήσου.

Οι Άκης Τσελέντης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με αναρτήσεις τους χωρίς να κατονομάζουν ο ένας τον άλλον, εξαπολύουν επιθέσεις με χαμηλού επιπέδου εκφράσεις.

Η αντιπαράθεση κρατάει από χρόνια μεταξύ των δύο επιστημόνων, καθώς ένα μεγάλο μέρος των επιστημόνων δεν αναγνώριζε τις απόψεις του Άκη Τσελέντη, ειδικά αυτές, που σχετίζονταν με τις δήθεν προβλέψεις της ομάδας ΒΑΝ.

Τώρα η διαμάχη ξέσπασε καθώς από την πλευρά του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έγινε αρχικά ένα λάθος εκτίμησης ως προς το μέγεθος των δύο σεισμών, που σημειώθηκαν με χρονική απόσταση 53 δευτερολέπτων στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη, καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή των Στροφάδων, στο Ιόνιο, ανάμεσα σε Ζάκυνθο, Μεσσηνία και Ηλεία.

Το Ινστιτούτο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εξήγησε γιατί, ενώ έπιασε σωστά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, δεν έγινε το ίδιο με τον προ-σεισμό (που ήταν τελικά 4,3 Ρίχτερ).

Γερ. Παπαδόπουλος: Πρέπει να εξαλειφθούν τα σφάλματα

Ωστόσο, οι διευκρινίσεις δεν φαίνεται πως ήταν αρκετές για να αποφύγουν το σχόλιο του κ. Παπαδόπουλου.

«To θρίλερ με τον δήθεν διπλό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου έληξε. Αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε 2 σεισμούς μεγεθών 5,6 και 5,7. Τελικά, μετά από μισή ώρα ανακοίνωσε 4,5 και 5,7. Τέτοια σφάλματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Πρέπει να εξαλειφθούν. Δημιουργούν σύγχυση και δυσκολεύουν την αξιολόγηση» σημείωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για να καταλήξει:

«Ως προς την ουσία, προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι αν ο 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν.»

 Άκη Τσελέντης: Νισάφι πια με αυτόν τον συνταξιούχο

«Νισάφι πια με αυτόν τον συνταξιούχο φυσιογνώστη πρώην υπάλληλο του Γεωδυναμικού, που δεν σεβάστηκε το χώρο που έφαγε ψωμί και συνεχώς βγαίνει στα ΜΜΕ και μας κατηγορεί τόσο λόγω επιστημονικής ανεπάρκειας όσο και λόγω εμπάθειας.

Μιλά ο άνθρωπος που έχει κάνει προβλέψεις για όλη την Ελλάδα και αν συμβεί κάποιο γεγονός θα βγει και θα μας πει ότι το πρόβλεψε. Πριν ένα χρόνο μου πήρε 5 μήνες να ηρεμήσω τη Θήβα που μίλαγε για 7 Ρίχτερ. Δε σέβεται ούτε την τουριστική περίοδο τινάζοντας τον τουρισμό στον αέρα».

Οι εξηγήσεις του Γωδυναμικού Ινστιτούτου

«Την 29η Μαρτίου 2024 και ώρα 09:12:48.74 είχαμε ανατολικά των Στροφάδων πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.7 στην κλίμακα Richter. Πριν τον σεισμό αυτό και ώρα 09:11:54.78, δηλαδή πριν από 53.96 δευτερόλεπτο σημειώθηκε προσεισμός στην ίδια περιοχή.

Το αυτόματο σύστημα εντόπισε άμεσα και σωστά την ύπαρξη δύο σεισμών και μάλιστα υπολόγισε και τα επίκεντρα στη σωστή θέση. Ωστόσο, ενώ το μέγεθος του δεύτερου ισχυρού σεισμού υπολογίστηκε σωστά, ο προσεισμός εμφανίστηκε με λάθος μέγεθος στην αυτόματη λύση”.