* Μπορούν οι εκπρόσωποι κομμάτων να καταθέσουν στεφάνια.-

* Ο Βαρουφάκης επιμένει να κάνει πορεία προς την πρεσβεία ΗΠΑ

…………………………………………………………….

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η αστυνομία τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου καθώς ομάδες νεαρών ατόμων επιχειρούν να εισβάλουν στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παρά τις απαγορεύσεις.

Οι πρώτες εντάσεις σημειώθηκαν στην Αθήνα, όπου προσήχθησαν πάνω από 90 άτομα, που επιχείρησαν κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ φόβοι επικρατούν και για το ενδεχόμενο επεισοδίων κατά την πραγματοποίηση πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, παρά την απαγόρευση.

Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων και προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εισόδου ατόμων στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε σημεία περιμετρικά των πανεπιστημιακών χώρων. 

Παράλληλα, διενεργούνται έλεγχοι σε πεζούς και οχήματα για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.

Το ΑΠΘ θα μείνει κλειστό στις 16 και 17 Νοεμβρίου, όπως αποφάσισαν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, απόφαση που στηρίζεται στην κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στην πόλη.

Το θέμα του Πολυτεχνείου συζητήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε ξεκαθαρίσει ότι φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθούν πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Δεκάδες προσαγωγές στην Αθήνα

Σε 92 προσαγωγές συνολικά έχει προχωρήσει έως αυτή την ώρα η Αστυνομία, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, κατά την ταυτόχρονη επιχείρησή της που είναι σε εξέλιξη στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου και στην Πολυτεχνειούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου, όπου βρισκόντουσαν τα άτομα αυτά.
Οι 68 προσαγωγές έχουν γίνει από το Πολυτεχνείο και οι 24 από την Πολυτεχνειούπολη.
Τα 92 άτομα οδηγούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.   

Επικοινωνία Χρυσοχοϊδη με τα κόμματα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικοινώνησε το απόγευμα, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει προσωπικά για τις αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ημέρα του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τους αρχηγούς ότι δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου και το Πολυτεχνείο θα είναι κλειστό, αλλά θα υπάρξει δυνατότητα σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων να καταθέσουν στεφάνια το μεσημέρι της Τρίτης έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΜέΡΑ25, αναφέρει ότι ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι ο ίδιος, οι βουλευτές του και δύο ακόμα μέλη του κόμματος (συνολικά 9 άτομα) θα πραγματοποιήσουν πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο υπουργός απάντησε στον κ.Βαρουφάκη πως εισαγγελέας και Αστυνομία θα είναι εκεί για να συλλάβει όποιον καταστρατηγήσει την απαγόρευση.

Σημειώνεται ότι για την απαγόρευση της πορείας αναμένεται απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που βασίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που υπεγράφη στις 30 Μαρτίου 2020 και αφορά στα μέτρα για την πανδημία.