Ένα τεράστιο πρόβλημα έχει προκύψει εδώ και μέρες στον τελωνειακό σταθμό της Γέφυρας Κήπων του Έβρου, όπου δεκάδες νταλίκες – ψυγεία έχουν φρακάρει λίγο μετά τα σύνορα προς την Ελλάδα, καθώς οι οδηγοί τους περιμένουν τους ελεγκτές.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Κάθε μέρα το ίδιο φαινόμενο. Τουρκικά φορτηγά – ψυγεία, γεμάτα με τρόφιμα, κυρίως ψάρια και άλλα ιχθυηρά, αλλά και κηπευτικά αναπτύσσονται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων σε ουρές, αφού οι έλεγχοι από Έλληνες κτηνιάτρους, γεωπόνους και τελωνειακούς καθυστερούν πολύ, προφανώς λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι Τούρκοι οδηγοί, αλλά και μερικοί Έλληνες διαμαρτύρονται, αλλά ουδείς ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους. Κάτοικοι της περιοχής και επαγγελματίες καταστημάτων περιγράφουν την κατάσταση με μελανά χρώματα, λέγοντας ότι το πρόβλημα γίνεται πιο οξύ κάθε Πέμπτη.

“Δεκάδες νταλίκες προσπαθούν να περάσουν προς Ελλάδα και Ευρώπη, ειδικά κάθε Πέμπτη, οπότε γίνεται κόλαση” μας είπε ένας εργαζόμενος σε τοπικό κατάστημα.

Η μεγάλη αύξηση των μεταφορών από ξηράς οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα μεταφορικά έξοδα με πλοία, οπότε όλοι προτιμούν τα φορτία με νταλίκες. Κυρίως ψάρια μεταφέρονται και πλασάρονται και στην ελληνική αγορά,  αφού στην Τουρκία υπάρχει υπερπαραγωγή.

Οι εικόνες είναι απογοητευτικές στον Έβρο και καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί να δώσουν λύση, διότι εκτίθεται η χώρα διεθνώς, αφού από το ίδιο σημείο διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες Ι.Χ. για τα οποία, ευτυχώς, οι έλεγχοι δεν είναι βασανιστικοί.