* Υπερβολική η αστυνομική διάταξη για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων. Ολόκληρη η ανακοίνωση.

  • Κοινό κείμενο τριών κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

  • Φ. Γεννηματά: “Σταματήστε επιτέλους την διχόνοια.”

  • Διαφωνία Συνταγματολόγων και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

  • Τι αναφέρει το άρθρο 11 του Συντάγματος

  • Τι υποστηρίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης

………………………………………………………………

Για μια ακόμη χρονιά οι εορτασμοί, έστω και περιορισμένοι, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παίρνουν διαστάσεις αντιπαράθεσης και διχασμού μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και διαφωνιών μεταξύ φορέων του νομικού κόσμου της χώρας.

Είναι προφανές ότι τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης επιδιώκουν με την στάση τους να δείξουν τις δημοκρατικές ευαισθησίες των ηγετών τους για να φανούν αρεστοί στους οπαδούς τους, η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ θετικής πρόθεσης για τον εορτασμό  και απαγορεύσεων για την προστασία από τον κορωνοϊό, ενώ η πλευρά του ΚΙΝΑΛ με δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά επισημαίνει τον κίνδυνο διχασμού και λέει “σταματήστε επί τέλους…”

Στην αντιπαράθεση εμπλέκονται και οι κύριοι εκφραστές της νομικής εικόνας της χώρας, όπως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και κορυφαίοι συνταγματολόγοι, εκφράζοντας διαφορετικές απόψεις για την συνταγματικότητα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα με την ερμηνεία των συνταγματικών και άλλων διατάξεων του νομικού κορμού, ανάλογα με τις πεποιθήσεις και κατά το δοκούν.

Το όλο θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαφορετικής αντιμετώπισης λόγω της έξαρσης της πανδημίας, με λιγότερη κυβερνητική αυτοπεποίθηση και διάθεση συνεννόησης, αλλά και με αποφυγή διατύπωσης του τύπου απαγορεύεται η συμμετοχή “σε οποιαδήποτε συνάθροιση, άνω των τεσσάρων ατόμων”. Αυτό το τελευταίο σημείο της απόφασης θεωρείται υπερβολικό και θυμίζει εποχές αλήστου μνήμης, όπότε απαγορευόταν η συνάθροιση άνω των τριών ατόμων…

Τι αναφέρει η αστυνομική απαγόρευση

Με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη απαγορεύονται όλες οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Η απόφαση προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, ανεξαιρέτως, είτε ως διοργανωτές, είτε ως συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συνάθροιση, άνω των τεσσάρων ατόμων.

Η απαγόρευση ισχύει από τις 6 το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου, έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε για την απαγόρευση αναφέρεται:

«Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

– διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

– διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Από νομικής σκοπιάς τα ηνία για το επίμαχο θέμα τα πήρε στα χέρια της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), ενώ οι λοιπές δικαστικές Ενώσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχουν λάβει θέσει, πιθανά επειδή το επίμαχο θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις.

Η ΕΔΕ με ανακοίνωσή της τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της απαγόρευσης του εορτασμού και των σχετικών συναθροίσεων, υποστηρίζοντας ότι παραβράζεται το άρθρο 11 του Συντάγματος για τις υπαίθριες συναθροίσεις και για το λόγο αυτό ζητεί την άμεση ανάκληση της σχετικής απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Αλιβιζάτος και Μανιτάκης: Νόμιμη η απαγόρευση

Από την πλευρά του ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος μέμφεται την ΕΔΕ και από την άλλη εκφράζει την «έκπληξή του» για την ευκολία με την οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την απαγόρευση των συναθροίσεων εν όψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Ενδεικτικά, ο Νίκος Αλιβιζάτος αναφέρει ότι «τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου», προσθέτοντας: «Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας».

Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Μανιτάκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι το Σύνταγμα σε προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας και αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων.

Τι αναφέρει το άρθρο 11 του Συντάγματος

1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.

2. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει.

Κοινό κείμενο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25

Στην υπογραφή κοινού κειμένου υπογραφών κατά της απόφαση της κυβέρνησης και του αρχηγού της αστυνομίας για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες συμφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία των επικεφαλής των κομμάτων Αλ. Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη. Το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. ‘Αλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον  περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Το κείμενο, το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, απευθύνεται -και θα παραδοθεί- στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.

Σήμερα, αντιπροσωπεία θα προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας και επίδοση του  ψηφίσματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση. Χώρος συνάντησης στην είσοδο της Βουλής, στις 10 το πρωί.

Φ. Γεννηματά: Σταματήστε την διχόνοια

Το Κίνημα Αλλαγής , με δήλωση της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά , παρεμβαίνει στην διχόνοια ανάμεσα σ΄όσους θέλουν να γιορτάσουν το Πολυτεχνείο σαν να μην υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και της κυβέρνησης που απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε συγκεκριμένα πώς «για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω». Πρόσθεσε πως «κάποιοι δεν θέλουν, επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα ” Αποφασίζομεν και διατασσομεν”.  Επιδιώκει με την στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητάει να επικρατήσει η κοινή λογική, η οποία , όπως τονίζει «είναι αυτή τη στιγμή το αντίδοτο απέναντι στον φανατισμό, στη βία και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στάση κρατά. Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια».

Μητσοτάκης: Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναιπροστατευμένο

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. «Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα Συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864. Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα» είπε.

Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. «Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά. Ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων. Η Δημοκρατία μας αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες. Όπως και το Σύνταγμά μας δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει αλλά προσβλέπει στην άσκησή τους απ’ όλους, χωρίς η ισχύς του ενός να θίγει το άλλο». Και τόνισε πως «το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους ν’ αλλάξει».