Τριήμερο με υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και 45άρια αναμένονται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, με το νέο κύμα καύσωνα που έρχεται να δημιουργεί εκ νέου επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιών, την ώρα που πολλά πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται.

Οι μετεωρολόγοι ο ένας μετά τον άλλον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου,αλλά καλά είναι να παρακολουθεί ο κόσμος τις επίσημες ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για να μην τρομοκρατείται.

Το υπουργείο Υγείας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε μέτρα προστασίας για την επερχόμενη θερμή εισβολή, που αναμένεται εντονότερη από την προηγούμενη, αλλά αν οι πολίτες προσέχουν ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, θα περάσει και αυτή η δοκιμασία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προχώρησε σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που έχει εκδώσει, προειδοποιώντας για τις θερμοκρασίες που θα χτυπήσουν «κόκκινο».

Οι θερμοκρασίες θα εξελιχθούν ως εξής:

Το Σάββατο 22-7-2023 και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Υποχώρηση την Δευτέρα

Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Τα ακραία φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν

Ο Μιχάλης Σιούτας, δρ Μετεωρολογίας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι τα ακραία φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν έχοντας πια μεγάλη χρονική διάρκεια και ένταση.

«Οι καύσωνες που έχουν μεγάλη διάρκεια παρουσιάζουν και μεγαλύτερες τιμές θερμοκρασίας. Θα είναι μια δύσκολη περίοδος. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν χρειάζεται ανησυχία. Χρειάζεται όμως προγραμματισμός και να εφαρμόζουμε τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης, ώστε να μην έχουμε προβλήματα», δήλωσε ο κ. Σιούτας.