Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Υπάρχει και αντίλογος σεβασμιότατε Ναυπάκτου: Ό,τι επικρατεί στη γλώσσα του λαού το...

Υπάρχει και αντίλογος σεβασμιότατε Ναυπάκτου: Ό,τι επικρατεί στη γλώσσα του λαού το δέχεται και η γραμματική

Μπορεί να έχει δίκιο από γραμματικής, ετυμολογικής και ερμηνευτικής πλευράς ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος όταν λέει ότι η φράση “Καλή Παναγιά” δεν στέκεται ούτε λεκτικά, ούτε θεολογικά, αλλά υπάρχει και αντίλογος. 

Αφ ενός μεν η φράση “Καλή Παναγιά” δεν αποτελεί εν προκειμένω επιθετικό προσδιορισμό ως προς το αν είναι καλή η κακή η Παναγία, αλλά εννοιολογικά παραπέμπει σε χρονικό προσδιορισμό, της μέρας, που εορτάζεται η Θεομήτωρ. Ο λαός λέει “πότε θα γίνει το πανηγύρι;” Και η απάντηση είναι: “Της Παναγιάς”. ‘Πότε θα έρθουν οι ξενητεμένοι;” “Της Παναγιάς”. Εννοούν δηλαδή τον Δεκαπενταύγουστο.
Αυτό έχει επικρατήσει και για την ευχή “Καλή Παναγιά”. Να είναι καλή η μέρα, όπως θα λέγαμε και για το Πάσχα ή για την Πρωτομαγιά.
Και ό,τι επικρατεί στη γλώσσα του λαού και καθιερώνεται παραμένει και εντάσσεται στη γραμματική, σύμφωνα με τους περισσότερους γλωσσολόγους και φιλόλογους.
Συνεπώς δεν είναι εύκολο τώρα να αντιστραφεί το κλίμα και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη γραμματική και στην τυπική ερμηνεία της λέξης.

Τι είπε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου: 

Στην ευχή «Καλή Παναγιά» αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και τοποτηρητής της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος την περασμένη Παρασκευή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αντιρρίου όπου τελέστηκε ο Επιτάφιος και τα εγκώμια της Παναγίας.

 

Ο κ. Ιερόθεος  είπε συγκεκριμένα:

«Τι θα πει καλή Παναγιά; Δεν θα πει τίποτα το Καλή Παναγιά», είπε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Τα τελευταία χρόνια επικράτησε μια μόδα που λέει Καλή Παναγιά, τι θα πει καλή Παναγιά!

Λέμε καλό Χριστό;

Eμείς λέμε Καλά Χριστούγεννα είναι γεγονός , λέμε Καλό Πάσχα είναι γεγονός!

  Τι θα πει καλή Παναγιά; Δεν θα πει τίποτα το Καλή Παναγιά , λέμε καλό Δεκαπεντάυγουστο, καλή Εορτή της Παναγίας μας, έτσι ξέρουμε από παλιά.
Λέμε ποτέ καλό Χριστό; Kαλό Άγιο; Άλλο τα πρόσωπα άλλο τα γεγονότα! Το γεγονός εδώ δεν είναι η Παναγίας μας αλλά η κοίμηση της.
Η φράση καλή Παναγιά δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά!”

Ο κατά άλλα άξιος και σεβαστός μητροπολίτης με πλούσιο έργο στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, καλά θα είναι να αποδεχθεί την βούληση του λαού και να δώσει, όπως το κάνει κάθε φορά, την ευλογία του για να γιορτάσουν οι πολίτες με ευχαρίστηση και κατάνυξη την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.