Νέα τραγωδία με πνιγμό από φαγητό και θύμα μια γυναίκα σημειώθηκε στο νομό ‘Άρτας και συγκεκριμένα σε χωριό στα Τζουμέρκα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα artinos.gr το τραγικό αυτό περιστατικό συνέβη στο χωριό Μικροσπηλιά του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, στο σπίτι ενός ζευγαριού αγροτών.

Η άτυχη γυναίκα έτρωγε μαζί με τον σύζυγό της στην κουζίνα του σπιτιού τους όταν πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να καταπιεί το φαγητό.

Ο σύζυγός της προσπάθησε να της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, χωρίς αποτέλεσμα, και ύστερα από λίγο η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Αγνάντων και η γυναίκα διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου έγιναν προσπάθειες από το ιατρικό προσωπικό να την επαναφέρουν. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά, καθώς η άτυχη γυναίκα είχε εκπνεύσει.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό πνιγμού από φαγητό σε μόλις λίγες ημέρες καθώς την περασμένη Κυριακή ένας άνδρας έχασε τη ζωή του καθώς έτρωγε σε ταβέρνα στη Μάνη.

Οδηγίες επιστημόνων για αντιμετώπιση

Το πνίξιμο την ώρα του φαγητού είναι μια πολύ κακή στιγμή, που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποβεί και μοιραία. Επειδή είναι πολύ πιθανό να συμβεί στον καθένα κι επειδή είναι εξίσου πιθανό να είναι κάποιος μόνος του εκείνη την ώρα και να πανικοβληθεί επιπλέον, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει.

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό ακριβώς αυτό: να αποφύγει τον πανικό. Εφόσον είναι σε θέση να βήξει ή να μιλήσει έστω και ελάχιστα με οποιοδήποτε τρόπο, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει φράξει εντελώς ο φάρυγγάς του, οπότε είναι σε σχετικά ευνοϊκή θέση.Ένα κοινό λάθος που κάνουμε όλοι μας είναι που νομίζουμε ότι αν πιούμε νερό κάνουμε τα πράγματα καλύτερα αλλά καμιά φορά το νερό μπορεί να επιφέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Καλό είναι να προσπαθήσει να βήξει  το άτομο όσο πιο δυνατά μπορεί, καθώς η δράση που προκαλεί ο βήχας είναι ο καλύτερός σύμμαχος σε αυτή τη φάση, ώστε να ξεκολλήσει οτιδήποτε έχει σταθεί στο λαιμό του.

Αν ούτε ο βήχας δεν αποφέρει καρπούς, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να κάνει τη γνωστή κίνηση Heimlich μόνος του, πιέζοντας με τη γροθιά του στο σημείο μεταξύ στομαχιού και αφαλού.