Με αφορμή  την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σήμερα, Τρίτη, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου αισθάνθηκα την ανάγκη να παραθέσω μερικές παρατηρήσεις και επισημάνσεις για την ιδιαίτερη πατρίδα, την όμορφη και παράξενη…

Σύμφωνα με τις δικές μου διαπιστώσεις, αλλά όπως μου έλεγαν και τοπικοί παράγοντες, ο κ.Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να πάει στον Κήπο των Ηρώων για προσκύνημα, αλλά θα δει και από κοντά την εικόνα μιας υποβαθμισμένης αναπτυξιακά περιοχής. Μόνο μια ματιά να ρίξει εκεί δίπλα στο πρώην Νοσοκομείο Χατζηκώστα, όπου πρόκειται να στεγαστεί η Διεθνής Ακαδημία της Ελευθερίας φτάνει. (Εγώ τουλάχιστον στην τελευταία επίσκεψή μου είδα ένα κτίριο σε εγκατάλειψη.)

Τόσο το ίδιο το Μεσολόγγι, όσο και γενικότερα η Δυτική Στερεά Ελλάδα, παραμένουν σε αναπτυξιακό παραγκωνισμό, δεδομένου ότι επί τόσα χρόνια δεν έγινε ούτε μια σημαντική παραγωγική επένδυση.

Γράφει ο  Νίκος Δημαράς

Η πόλη του Μεσολογγίου είναι πανέμορφη με πολλές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, όπως πεζοδρομήσεις, μέριμνα καθαριότητας, ωραία μαγαζιά γύρω από το Λιμάνι και την Τουρλίδα , άνετους περιφερειακούς δρόμους και με πολλά ποδήλατα.

Ωστόσο ένας τόσο όμορφος και ιερός τόπος δεν έχει τύχει της ανάλογης προσοχής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με αποτέλεσμα να παραμένει υποβαθμισμένος και σε οικονομική δυσπραγία χωρίς αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Αυτή την εικόνα είχα δει στην τελευταία επίσκεψή μου στο Μεσολόγγι. Το παλιό Νοσοκομείο Χατζηκώστα σε εγκατάλειψη με μια ταμπέλα, που γράφει “Διεθνής Ακαδημία της Ελευθερίας” και στα κάγκελα της εξώπορτας ένα λουκέτο… Ελπίζω από τότε να έχουν αλλάξει τα πράγματα και να έγιναν κάποια βήματα αποκατάστασης του κτιρίου και ενεργοποίησης των μελών της Ακαδημίας, αλλά και των άλλων τοπικών παραγόντων.

Ένας τόπος, που διαθέτει την μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα στα Βαλκάνια αν υπολογιστεί η ενιαία της μορφή (Μεσολογγίου και Αιτωλικού) με τεράστια δυνατότητα παραγωγής ψαριών, δεν έχει οργανωμένη οχθυόσκαλα, ούτε ένα συσκευαστήριο ιχθυηρών. Το ίδιο ισχύει και για το “χρυσοφόρο” και περιζήτητο αυγοτάραχο, που τώρα συσκευάζεται πρόχειρα, τυλιγμένο με κερί.

Κάτι ανάλογο μπορεί να πει κανείς και για το αλάτι, καθώς ο επισκέπτης βλέπει τεράστιους λόφους αλατιού έξω από το Μεσολόγγι προς Αιτωλικό, αλλά ένα εργοστάσιο της προκοπής για τυποποίηση και διακίνηση δεν υπάρχει.

Αυτό, όμως, που ενοχλεί καθημερινά τους Μεσολογγίτες είναι ότι στην Ιονία Οδό, που περνάει έξω από την πόλη, δεν υπάρχει μια έξοδος σε κοντινό σημείο, αλλά οι οδηγοί των αυτοκινήτων πρέπει να διανύσουν 5-7 χιλιόμετρα και να βγουν από αερογέφυρα, κοντά στο Ευηνοχώρι. Ιδού το παράδοξο: Μεσολόγγι χωρίς έξοδο… Τραγική ειρωνεία.

Επίσης το θέμα των Τμημάτων του πανεπιστημίου Πατρών (πρώην ΤΕΙ) απασχολεί τους κατοίκους και παράγοντες του Μεσολογγίου, λόγω μείωσης ειδικοτήτων και υποβάθμισης των σχολών, παρότι υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια και ικανοποιητική υποδομή.

Όλα αυτά αναμένεται να τεθούν υπόψη του κ. Τσίπρα με την υπενθύμιση ότι θα μπορούσε όταν ήταν πρωθυπουργός να κάνει κάτι περισσότερο για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει επαφές με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, αλιείς και αγρότες.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα:

11:00 Επίσκεψη στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Μεσολόγγι.

11:45 Κατάθεση στεφάνου στον “Κήπο των Ηρώων”.

12:30 Συνάντηση με αλιείς του νομού Αιτωλοακαρνανίας στα Διβάρια της Κλείσοβας.

14:00 Συνάντηση με παραγωγούς βρώσιμης ελιάς στο Χαλίκι Αιτωλικού.