«Η φύση είναι η τέχνη του Θεού», είχε πει ο Ιταλός ποιητής Δάντης και τα…

«Η φύση είναι η τέχνη του Θεού», είχε πει ο Ιταλός ποιητής Δάντης και τα λόγια του μου ήρθαν στο μυαλό ανηφορίζοντας την οδό Αγγελάκη. Οι αιωνόβιες ελιές που έχουν φυτευτεί μοιάζουν με έργο τέχνης καθώς θυμίζουν περισσότερο γλυπτά και έχουν αναδειχθεί σε ένα νέο τοπόσημο.

Του Γιώργου Πάτη-Φουντά

Η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε, άλλαξαν την πόλη. Στην επόμενη θητεία, η Θεσσαλονίκη θα γίνει ακόμη πιο πράσινη με τις δράσεις που σχεδιάζονται και δρομολογούνται.

Το πράσινο είναι απαραίτητο για τη ζωή και την ευημερία των πολιτών. Έχει πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της πόλης, την οικονομία της και το περιβάλλον της. Μπορεί να βελτιώσει τη ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων, καθώς και την ποιότητα του ύπνου και της συγκέντρωσης. Τα δέντρα και τα φυτά απορροφούν τους ρύπους από τον αέρα, ενώ παρέχουν σκιά και βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Απορροφούν το νερό της βροχής, βοηθώντας στην πρόληψη των πλημμυρών, ενώ παρέχουν καταφύγιο και τροφή σε ζώα.

Γιώργος Πάτης-Φουντάς

Για να αξιοποιηθούν τα οφέλη του πρασίνου, η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα ανέπτυξε και διατήρησε ένα δίκτυο πράσινων χώρων (όπως πάρκα, κήπους, δάση και άλση), προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους ανεξαρτήτως ηλικίας. Μεταξύ άλλων φύτευσε περισσότερα από 3.000 δέντρα σε όλες τις γειτονιές. Στόχος της επόμενης θητείας είναι η πόλη να γεμίσει με δέντρα. Μία από τις πιο εμβληματικές επεμβάσεις έγινε στην κεντρική οδό Τσιμισκή, όπου ο Δήμος Θεσσαλονίκης φύτευσε 163 μεγάλα δέντρα -κελτίδες- τα οποία αντικατέστησαν άρρωστες και επικίνδυνες φτελιές. Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με τη διαμόρφωση νέων δενδροδόχων, στις οποίες χρησιμοποιήθηκε ένα καινοτόμο υλικό, που λειτουργεί σαν ταμιευτήρας νερού.

Στο Σέιχ Σου, φυτεύτηκαν 700 δέντρα και δημιουργήθηκαν πάρκα τσέπης τα οποία ενέταξαν στον αστικό ιστό μία έκταση πυκνού δάσους άνω των 100 στρεμμάτων πέριξ του Χαρίσειου Γηροκομείου.

Ένας Δήμος με πολύ πράσινο στηρίζει τη βιώσιμη οικονομία και εξασφαλίζει για τους κατοίκους του ένα υγιές περιβάλλον. Με την κλιματική κρίση να είναι παρούσα, η «επένδυση» στο πράσινο είναι μονόδρομος. Πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας, για την αειφορία της πόλης που ζούμε και αγαπάμε, για την ποιότητα της ζωής μας.

Μαζί με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα θα κερδίσουμε το «πράσινο στοίχημα» για την πόλη μας και δεσμεύομαι προσωπικά για αυτό!

*Ο Γιώργος Πάτης – Φουντάς είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Το άρθρο Το «πράσινο» μέλλον της Θεσσαλονίκης – Άρθρο του Γιώργου Πάτη-Φουντά εμφανίστηκε πρώτα στο mynews.gr.