Καλά θα είναι να προηγηθούν τα εμβόλια κατά της γρίπης, διότι θα καθυστερήσει αυτό του κορωνοϊού, δήλωσε ο γνωστός λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Γιώργος Συρογιαννόπουλος, μιλώντας σήμερα στο OPEN.

Ο καθηγητής πρόσθεσε όμως ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της γρίπης (περίπου 4,5 εκ.) δεν επαρκούν, διότι καλύπτουν μόνο τις ανάγκες των ατόμων άνω των 60 ετών, αλλά με τα νέα δεδομένα οι ηλικίες θα επεκταθούν προς τα κάτω σε ανθρώπους και κάτω των 50 ετών, όπως επίσης και στα παιδιά, για τα οποία χρειάζεται διπλή δόση.

Ο κ. Συρογιαννόπουλος στάθηκε περισσότερο στη διασπορά του κορωνοϊού σε νεαρότερα άτομα, κυρίως λόγω της χαλάρωσης των μέτρων και όσων γίνονται σε πάρτυ και σε beach bar, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιβληθούν με κάθε τρόπο.

Κύρια αιτία μετάδοσης και στις νεότερες ηλικίες είναι συγχρωτισμός, επανέλαβε ο καθηγητής, αναφέροντας ότι θα πρέπει από τώρα να γίνει προετοιμασία για την προμήθεια του εμβολίου από την χώρα μας όταν θα έρθει η ώρα να τεθεί σε κυκλοφορία, λόγω του μεγάλου διεθνούς ανταγωνισμού.

Για το θέμα της μεγάλης διασποράς εξέφρασε έντονους προβληματισμούς σχετικά με την είσοδο τουριστών στη χώρα και κυρίως από χώρες της Βαλκανικής.

Μέτρα για κέντρα διασκέδασης και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η καλοκαιρινή περίοδος φέρνει περισσότερο κόσμο στα νυχτερινά κέντρα, όπου ο κόσμος διασκεδάζει χωρίς όμως σε πολλές περιπτώσεις να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό και τα πρωτόκολλα.

Το πρόβλημα βρέθηκε και στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους Χαρδαλιά, Τσιόδρα και Κικίλια με αναφορές τόσο στα φαινόμενα συνωστισμού στα κέντρα διασκέδασης, όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου λόγω αδειών έχουν μειωθεί τα δρομολόγια και παρατηρείται συνωστισμός.

Στη διάρκεια της διάσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα πως από τη μία θα ενισχυθούν οι έλεγχοι και από την άλλη, δεν θα διστάσει να ληφθούν επιπλέον μέτρα εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και τα φαινόμενα συνωστισμού. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα», τόνισε ο πρωθυπουργός στους επιστήμονες.

Ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να βοηθήσει κατά τους ειδικούς, αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων, θα ήταν να μπει ένα πλαφόν στην παρουσία πελατών στα κέντρα διασκέδασης. Ενα μέτρο που σίγουρα… δεν θα αρέσει στους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων μαγαζιών, αλλά κατά τον Γκίκα Μαργιοκίνη, είναι ένα μέτρο που πρέπει να αρχίσει να συζητείται, αν συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε, εάν και εφόσον δούμε μια σημαντική αύξηση στις νοσηλείες να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε διάφορες επιχειρήσεις ή ακόμη και να δούμε μειώσεις της πυκνότητας σε κάποιους χώρους. Το έχουμε δει να αποδίδει σε διάφορες χώρες, το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων… Εχει εφαρμοστεί και έχει μια αποτελεσματικότητα, αλλά νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμη για να το πούμε, έχουμε περιθώριο ακόμη με ελέγχους», πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: 65 νέα κρούσματα, ένας θάνατος

Στην χθεσινή, τελευταία καταμέτρηση, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 65 νέα κρούσματα, με τα οποία ο συνολικός απολογισμός έχει φτάσει τα 4.401.

Από τα 65 κρούσματα (170 το τελευταίο τριήμερο), τα 34 ήταν εισαγόμενα (17 στις πύλες εισόδου και 17 που πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο), ενώ 16 προέκυψαν από ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο παραμένει έξω από τον Πειραιά αγκυροβολημένο, με το πλήρωμα να βρίσκεται σε καραντίνα. Οκτώ Ινδοί και οκτώ Φιλιππινέζοι είναι οι ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου Merbabu, σημαίας Μάλτας και ελληνικών συμφερόντων.

Παράλληλα, 11 βρέθηκαν στην Αθήνα και 7 στην Θεσσαλονίκη, ενώ προβληματισμός υπάρχει για την εστία στην Καβάλα που μετρά άλλα τρία κρούσματα, φτάνοντας τα 14 το τελευταίο τριήμερο.

Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων:

δεκαεπτά (17) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζομένους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,
έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.