Συνολικά 21 άτομα έχουν συλληφθεί τα τελευταία 24ωρα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας για εκκενώσεις κτιρίων στο Κουκάκι, αλλά και σε ξεχωριστούς ελέγχους στην περιοχή Εξαρχείων και κοντά στο Πολυτεχνείο.

Βέβαια το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, καθώς μετά τις δίκες και τις αναβολές στο αυτόφωρο οι καταληψίες αφήνονται ελεύθεροι και επιστρέφουν στα σημεία, όπου είχαν γίνει τα προηγούμενα επεισόδια.

Και αυτό διότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος, έστω και αν εκτόξευαν οι καταληψίες ολόκληρους τσιμεντόλιθους ή και πέτρες από τα μπαλκόνια εναντίον των αστυνομικών.  Δεν έτυχε να πέσει  ένα τσιμεντότουβλο στο κεφάλι αστυνομικού γι αυτό δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, που είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αυτό το “γαϊτανάκι” δεν μπορεί να συνεχιστεί αν οι εισαγγελικές αρχές δεν αυστηροποιήσουν τις διώξεις και δεν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια επεισόδια.

Επίσης υποστηρίζουν ότι θα πρέπει  η πολιτεία να στραφεί και προς άλλες κατευθύνσεις, αξιώνοντας αποζημιώσεις για φθορές και σωματικές βλάβες από τις οικογένειες των δραστών, των οποίων προφανώς έχουν τα στοιχεία στα αρχεία των αρμοδίων υπηρεσιών.

Παράλληλα μπορούν οι αρχές να στείλουν εξώδικα στις οικογένειες των δραστών με προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις των πράξεων των παιδιών τους στη δημόσια περιουσία, κάτι που πιθανόν να προβληματίσει τους γονείς και το στενό οικογενειακό περιβάλλον αυτών των νεαρών.

Δεν είναι δυνατόν, τονίζουν οι ίδιοι παρατηρητές, να δηλώνουν οι αντιεξουσιαστές “διαχειριστές καταλήψεων” ως να πρόκειται για διαχείριση δικών τους περιουσιακών στοιχείων ή της οικογενείας τους. Έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρείται πλέον επάγγελμα η “διαχείριση καταλήψεων”, καθώς μεταξύ αυτών που επικαλούνται αυτές τις ιδιότητες, είναι και άτομα 38 ή και 40 ετών χωρίς άλλη απασχόληση.

Οι 21 συλλήψεις σε Κουκάκι και Εξάρχεια

Η ειδησεογραφία για τις συλλήψεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Σε οκτώ συλλήψεις, πέντε γυναικών και τριών ανδρών, προχώρησε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση του κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, στο Κουκάκι, το οποίο είχε ανακαταληφθεί.

Η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 21:30, ενώ διενεργήθηκε με την παρουσία εισαγγελέα, όπως και αυτή που έγινε νωρίτερα, στην οδό Ματρόζου, στην ίδια περιοχή.

Υπενθυμίζεται, ότι στην επιχείρηση για την εκκένωση του κτιρίου της οδού Ματρόζου, στο Κουκάκι, που ολοκληρώθηκε στις 20:30, συνελήφθησαν τρεις άνδρες (ο ένας ανήλικος) και δύο γυναίκες. Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε σε εννέα προσαγωγές.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία στις δύο επιχειρήσεις για την εκκένωση των κτιρίων τραυματίσθηκαν συνολικά 6 αστυνομικοί .

Άλλες οκτώ συλλήψεις σε ελέγχους

Σε άλλες οκτώ συλλήψεις και 20 προσαγωγές προχώρησε την Κυριακή η αστυνομία, σε μια ακόμη μεγάλη επιχείρηση που έγινε στην περιοχή των Εξαρχείων.

Οι 6 από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας μετείχαν δεκάδες αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, ήταν για ναρκωτικά ενώ οι άλλοι δύο ήταν αλλοδαποί και δεν έφεραν μαζί τους νόμιμα έγγραφα παραμονής.

Όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ- ΜΠΕ οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι συνεχείς, στο πλαίσιο των δράσεων για την πάταξη της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.