“Πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες, για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι με εντολή του πρωθυπουργού σχεδιάζεται ο τρόπος σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Αναφορικά με το σενάριο περί απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και το Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι δεν μπορεί ούτε να το διαψεύσει ούτε να το επαληθεύσει, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας «πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πώς εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίζουμε ό,τι χρειάζεται.”

Σχετικά με την αποκλιμάκωση των μέτρων είπε:

“Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες, για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων

Βασικός άξονας του σχεδίου της κυβέρνησης είναι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα ληφθούν για την επαναλειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων. Για να υπάρξει η μέγιστη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να τους ενημερώσει και ταυτόχρονα να ακούσει τις δικές τους προτάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη διάσκεψη του πρωθυπουργού με κοινωνικό εταίρο ήταν με τον ΣΕΤΕ, την περασμένη Πέμπτη 9/4, ενώ την Τρίτη ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με τον ΣΕΒ, και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν επαφές και με τις υπόλοιπες οργανώσεις.

Επ’ ουδενί η άρση των μέτρων θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα δεύτερο κύμα του ιού, όπως σημειώνουν επιστήμονες και κυβέρνηση. Γι αυτό, μελετούν όλους τους τρόπους που θα εμποδίσουν την επανεμφάνιση με δριμύτητα του κορωνοϊού. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπως οι κομμώσεις και τα κέντρα αισθητικής. Παράλληλα εξετάζονται μέτρα που θα αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες θα επιχειρηθεί η τόνωση της τηλεργασίας, εφόσον είναι εφικτό, αλλά και αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους χώρους εργασίας.

Πρώτα ανοίγουν τα κομμωτήρια, ακολουθούν τα σχολεία

Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν με το πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών μαζί με τα μικρά εμπορικά καταστήματα. Θα ακολουθήσουν τα σχολεία και στο τέλος της διαδικασίας τα πολυκαταστήματα. Βέβαια, όλα αυτά στις αρχές Μαΐου και ανάλογα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να απευθυνθεί με νέο μήνυμα στους πολίτες, περιγράφοντας το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα επανόδου στην κανονικότητα.

Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες 2020

Για την λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία. Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλήνιες 2020 θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο».

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που αφορά την μείωση μισθών ή συντάξεων», τόνισε ο Κυβ. Εκπρόσωπος αναφορικά με τις προβλέψεις για βαθιά ύφεση και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την ανάταξη της οικονομίας.

Δεν υπάρχει σκέψη για εκλογές

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για εκλογές», προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση, μέχρι τον Φεβρουάριο συνέχιζε το πρόγραμμα της για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, συμπληρώνοντας ότι οι αναφορές του Πρωθυπουργού αφορούσαν την επιστροφή των θεσμών σε κανονικότητα και όχι στην νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και υπό έκτακτες συνθήκες.
Πηγή: iefimerida.gr