Τετραήμερο ανοιξιάτικου καιρού θα είναι το επόμενο μέχρι την Παρασκευή με ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας αφήνοντας πίσω το δριμύ ψύχος και τις βροχές, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Ειδικότερα ανεβαίνει η θερμοκρασία κατά 3-4 βαθμούς σήμερα, Δευτέρα, αλλά κυρίως αύριο (12/12) και στην συνέχεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο, που θα φτάσουν στα νότια έως τα 6-7 μποφόρ και ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 14-16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Θεσσαλονίκη και Αττική

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές. Ο άνεμος πνέει βόρειος με 4-5 μποφόρ, όπου θα αρχίσει να υποχωρεί στη συνέχεια, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 13 βαθμούς αργά το μεσημέρι.

Στην Αττική κατά τη διάρκεια της νύκτας είχαμε κάποιες πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Ομως έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνεται ο καιρός. Κατά το μεσημέρι θα υπάρξουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Βόρειος και εδώ ο άνεμος, όμως δεν θα προβληματίσει, με 4-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει κοντά στους 14-15 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι.

Θερμή αέρια μάζα από την Αφρική – Χριστούγεννα με ήπιο καιρό

Αυτή την εβδομάδα ξεκινάει μια θερμή αέρια μάζα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής και κατευθύνεται προς τα ανατολικά.

Θα επηρεάσει και την χώρα μας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή, 18-20 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα και 20-22 στα δυτικά και 22-24 στα ανατολικά και νότια.

Από το επόμενο Σαββατοκύριακο (16-17/12) θα αρχίσει να πέφτει ξανά η θερμοκρασία, αλλά δεν περιμένουμε «τσουχτερό» κρύο.

Φαίνεται ότι και τα Χριστούγεννα θα είναι ήπιος ο καιρός, καθώς θερμοκρασιακά θα σημειωθούν θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, ενώ ίσως σημειωθούν κάποιες βροχές εκείνο το διάστημα.

Μετά το πέρας της Πρωτοχρονιάς, θα αρχίσει ο καιρός να θυμίζει περισσότερο χειμώνα, με πτώση της θερμοκρασίας.

Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 12-12-2023

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους παροδικά αυξημένες. Πρόσκαιρες τοπικές βροχές θα σημειωθούν έως το μεσημέρι στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα θαλάσσια – παραθαλάσσια πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Λίγες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στα βόρεια ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια θαλάσσια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 05 έως 18 με 19 και στη νησιωτική χώρα από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13-12-2023

Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14-12-2023

Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές. Πιθανότητα για τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα δυτικά, τα κεντρικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και από τις μεσημβρινές ώρες έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο παραμένοντας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-12-2023

Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα για τοπικές βροχές κυρίως στα νότια ηπειρωτικά.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μερική μεταφορά σκόνης στα δυτικά, τα κεντρικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία στα βόρεια σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.