Μεγάλες αυξήσεις σε επιδόματα, διανυκτερεύσεις εκτός έδρας και συνέπεια στη διεκπεραίωση προβλέπει νομοσχέδιο για ένστολους και δικαστικούς όλων των βαθμίδων, αυξάνοντας τις  αμοιβές προέδρων, αντιπροέδρων και άλλων ανώτατων λειτουργών της δικαιοσύνης σε δυσθεώρητα ύψη.

Πέρα από τις αυξήσεις στους βασικούς μισθούς έρχονται σημαντικά ποσά και στα ειδικά επιδόματα στο Δημόσιο, με δημοσιονομικό κόστος που ξεπερνά τα 930 εκ ευρώ, το ΥΠΕΘΟ κατέθεσε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο που συνυπογράφει σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο, πέρα από οργανωτικά θέματα, φέρνει αυξήσεις σε επιδόματα, παροχές, αποζημιώσεις, ενώ καλύπτει με επιπλέον δαπάνες 240 εκ ευρώ τις ανάγκες στην Υγεία.

Οι δαπάνες για ένστολους και δικαστικούς

Το εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει ειδική αποζημίωση στο αστυνομικό προσωπικό, το οποίο απασχολείται αποδεδειγμένα, σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας για τη διεξαγωγή των εγχώριων και διεθνών αθλητικών συναντήσεων.

Η αποζημίωση αυτή ανέρχεται στο ποσό των 30 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης και η αμοιβή χορηγείται μέχρι του ορίου των 83.300 συνολικά ημερών απασχόλησης, ετησίως. Το ετήσιο ποσό των πιστώσεων για την ειδική αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 εκατ ευρώ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και οι δαπάνες για τη μετακίνηση και τη διαμονή εκτός έδρας των ενστόλων. Η δαπάνη, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, εκτιμάται ειδικά για το πυροσβεστικό προσωπικό, στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ περίπου και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ περίπου.

Για τις χιλιομετρικές αποζημιώσεις

Συγκεκριμένα, μέχρι να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα καθοριστούν το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και η αποζημίωση εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ισχύουν τα εξής:

Το ύψος της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις εντός ή εκτός έδρας, όταν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου, ορίζεται στο ποσό των 0,20 € για κάθε χιλιόμετρο.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να καθορίζεται και το ανώτατο όριο των κατά μήνα χιλιομέτρων, που επιτρέπεται να πραγματοποιούν οι μετακινούμενοι με ιδιωτικής χρήσης μεταφορικά μέσα εκτός έδρας. Μετά την εξάντληση του ανωτέρω ορίου καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο των εισιτηρίων των φθηνότερων μέσων μαζικής μεταφοράς.

Για δικαστές 100 ευρώ, για άλλους 80 ευρώ

Το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης αναγνωρίζεται ανάλογα με την κατηγορία, στην οποία εντάσσονται οι δικαιούχοι:

α. Κατηγορία Ι (ανώτατοι λειτουργοί του Δημοσίου) μέχρι 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση

β. Κατηγορία ΙΙ, μέχρι 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση

Τα ποσά προσαυξάνονται κατά 30% για διαμονή εντός των ορίων των δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η προσαύξηση ισχύει και για διαμονή στη νησιωτική χώρα από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Ειδικά για τη διενέργεια φορολογικών, τελωνειακών ελέγχων, ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας στη νησιωτική χώρα, από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, καταβάλλεται σε υπαλλήλους ανεξαρτήτως κατηγορίας για τη μετακίνησή τους το ποσό των 100 ευρώ, με την προσαύξηση 30%.

Τα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, σε ειδικά επιδόματα των δικαστικών λειτουργών. Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά η ετήσια δαπάνη υπολογίζεται σε 14,5 ευρώ.

Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση 30% στο επίδομα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και για την αντιστάθμιση δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους (δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οργάνωση γραφείου), οριζόμενο κατά βαθμό ως εξής:

Ειρηνοδίκες Γ` και Δ` Τάξης, Δόκιμος Εισηγητής του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι: από 344,08 ευρώ σε 447,30 ευρώ
Εισηγητής του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι: από 487,97 ευρώ σε 634,36 ευρώ
Πρόεδρος Πρωτοδικών και αντίστοιχοι: από 563,04 ευρώ σε 731,95 ευρώ
Πάρεδρος του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι: από 594,32 ευρώ σε 772,61 ευρώ
Πρόεδρος Εφετών, Σύμβουλος της Επικρατείας και αντίστοιχοι: από 625,60 ευρώ σε 813,28 ευρώ.

Αντιπρόεδρος και αντίστοιχοι: από 656,88 ευρώ σε 853,94 ευρώ

Πρόεδρος και αντίστοιχοι: από 688,16 ευρώ σε 894,61 ευρώ

Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση 10% στην πάγια αποζημίωση, λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών (πολύωρη παραμονή στην έδρα, απασχόληση χωρίς ωράριο εργασίας, κατ’ οίκον εργασία, προσφορά υπηρεσιών σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές), οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:

Για δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και αντίστοιχων μέχρι και το βαθμό του Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου: από 769,12 ευρώ σε 846,03 ευρώ
Για δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του Ειρηνοδίκη Δ` Τάξης μέχρι και το βαθμό του Εισηγητή του Σ.τ.Ε. και αντίστοιχων: από 644,44 ευρώ σε 708,88 ευρώ

Αντίστοιχη αύξηση 10% προβλέπεται και στην αποζημίωση εξόδων παράστασης στους δικαστές που φέρουν βαθμό Προέδρου, Αντιπροέδρου και Συμβούλου Επικρατείας ή αντίστοιχους, οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:

Πρόεδρος Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι: από 242,88 ευρώ σε 267,17 ευρώ
Αντιπρόεδρος Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι: από 161,92 ευρώ σε 178,11 ευρώ
Σύμβουλος Επικρατείας και αντίστοιχοι: από 121,44 ευρώ σε 133,58 ευρώ

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, αύξηση του ανώτατου ορίου συνολικών αποδοχών του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών, μέχρι το 80% των μηνιαίων αποδοχών και των επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου ή του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου, εφόσον είναι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί.