Αισθητός στην Αττική, την Βοιωτία, ακόμη και στην Κορινθία και την Αργολίδα, έγινε ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί με επίκεντρο 6 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου της Ευβοίας και 85 χλμ. βόρεια της Αθήνας.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν κοντά στο Μαντούδι, και συγκεκριμένα 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 14,2 χιλιόμετρα.

Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές από τον σεισμό, αναφέροντας μόνο ότι έχουν πέσει αντικείμενα από ράφια σούπερ μάρκετ.

«Είναι νωρίς για να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Με βάση το ιστορικό δεδομένο δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή. Πιθανότατα αυτός ο σεισμός να είναι η οροφή, αλλά ας περιμένουμε», σημείωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τις κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς στις κατολισθήσεις. Για το τι θα ακολουθήσει θα το δούμε στη συνέχεια με βάση τις καταγραφές», υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Μαθητές και κάτοικοι βγήκανε στους δρόμους στο Μαντούδι

Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους ειδικά στο Μαντούδι της Εύβοιας που είναι πιο κοντά το επίκεντρο της δόνησης.

Κάτοικοι αλλά και μαθητές έχουν βγει στου δρόμους, όπως ανέφερε o αντιδήμαρχός Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας. «Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες άρχισε ήδη καταγραφή των ζημιών, που όμως εντοπίζονται κυρίως σε παλιά κτίρια.

Επιφανειακός ο σεισμός σύμφωνα με τον Γερ. Παπαδόπουλο

«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ευβοια ήταν σχετικά επιφανειακός και είχε βάθος 14,5 χιλιόμετρα.

Τρεις μετασεισμοί -Στα 3,7 ο μεγαλύτερος

«Το μέγεθος του σημερινού σεισμού πρέπει να είναι το μεγαλύτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας γιατί δεν έχουμε ιστορικό πιο ισχυρό σεισμών» δήλωσε και ο πρόεδρος το ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από το σεισμό. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή.

Τη σχετική ανακοίνωση για το σεισμό έκανε εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.