Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδρίασε, εκτάκτως, την Πέμπτη, λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού, κατά τις τελευταίες ημέρες και απευθύνει συστάσεις για καθολική χρήση μάσκας σε όλα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και σε χώρους φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, όπως γηροκομεία, κλινικές κ.λ.π.

Τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν να αποφασίζουν, κατά περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων αν θα πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας, έμφαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα, στο οποίο υπηρετούν.

Κατά τη συνεδρίαση, αποφασίστηκε, ακόμη, να δοθεί έμφαση στο θέμα του εμβολιασμού, καθώς λιγότερο από το 10% των ατόμων άνω των 60 ετών και των πασχόντων από σοβαρά νοσήματα έχουν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Επίσης, αποφασίστηκε, με τη συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, να ενημερωθούν, εκ νέου οι γιατροί για τη σημασία της έγκαιρης χορήγησης αντιικών φαρμάκων στα άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό.

Χωρίς να εισηγείται την εφαρμογή οποιουδήποτε υποχρεωτικού μέτρου, η Επιτροπή Εμπειροιγνωμόνων επισημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα στους κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων από κορωνοϊό έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα 200- 250 ασθενείς να εισάγονται, καθημερινά στα νοσοκομεία όλης της χώρας, αλλά και με τα εξιτήρια να ανέρχονται στα 150, αντίστοιχα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει ανέλθει στους εκατό, χωρίς να υπάρχει, ωστόσο, πίεση στο Σύστημα Υγείας.