Σε νέα περίοδο ανησυχίας εισέρχεται η χώρα, λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και του αριθμού των μολύνσεων από την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αναμένεται να επικρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Οι ειδικοί, υπό τον φόβο ενός νέου, τέταρτου κύματος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνουν έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς προειδοποιώντας ότι μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, θα οδηγήσει και σε αύξηση των νοσηλειών.

Αυτή η ανησυχία έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση, με κύριο στόχο την κινητοποίηση για περισσότερους εμβολιασμούς, αφού ήδη οι υπεύθυνοι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφέρουν ότι ήδη δίνεται μάχη με την μετάλλαξη Δέλτα.

Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Τις τελευταίες ημέρες  παρατηρείται μία αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία κυρίως σε Αττική και Κρήτη, τις δύο περιοχές δηλαδή που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:

Στις 28 Ιουνίου καταγράφηκαν 33 εισαγωγές και 62 εξιτήρια
Στις 2 Ιουλίου καταγράφηκαν 45εισαγωγές και 63 εξιτήρια.
Στις 4 Ιουλίου καταγράφηκαν 59 εισαγωγές και 15 εξιτήρια.
Στις 7 Ιουλίου καταγράφηκαν 68 εισαγωγές και 60 εξιτήρια.
Στις 9 Ιουλίου καταγράφηκαν 68 εισαγωγές και 53 εξιτήρια.

Όπως σημειώνεται στα στοιχειά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα που διαγνώστηκαν αυτή την εβδομάδα.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι νοσηλείες και να φτάσουν ακόμη και τις 400 ή 500. Εξήγησε ότι για να αποτιμηθεί ότι η νέα αύξηση των κρουσμάτων «δεν βγάζει νοσηλείες» θα πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες.

Από την πλευρά του ωστόσο ο Αθανάσιος Τσακρής αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού καθώς ανεβαίνει το επιδημικό κύμα στη χώρα μας.

Μόνη λύση η εμβολιαστική κάλυψη

Εξήγησε ότι τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ όπου ήδη επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι καθησυχαστικά και πως και αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη.

Έφερε ως παράδειγμα τα νότια προάστια όπου παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες.

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει τόσο τους επιστήμονες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός των νοσηλειών, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι δείκτες θα είναι αισθητά μικρότεροι από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ως συνάρτηση των εμβολιασμών ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τον κορωνοϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. Οι κορωνοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού.

Κληθείς να σχολιάσει τις εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο κορωνοϊός έχει αποδείξει σε διεθνές επίπεδο ότι «συνέχεια μας κοροϊδεύει» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.
Εφιαλτικό σενάριο για 18.000 κρούσματα κορωνοϊού.

18..000 κρούσματα αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62%

Οι «εφιαλτικές» προβλέψεις αφορούν στα όσα δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος διευκρίνισε ότι θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως τον Οκτώβριο, μόνο εάν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, με επιτάχυνση εμβολιασμών.

«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ.

«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο».

«Με φοβίζει αυτός ο αριθμός, αλλά θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε εκεί… Οι Έλληνες θα πάνε να εμβολιαστούν, κι αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει» εκτίμησε υπαινισσόμενος το λοκντάουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί, αν γίνονται πολλά τεστ μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς. «Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα…»

Το σημαντικό, εξήγησε, είναι πώς θα καταφέρουμε να επιβραδύνουμε την επιταχυντική πορεία της πανδημίας, γιατί δε θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε όλοι αύριο.

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι αν μείνουμε σε μια αύξηση του εμβολιαστικού επιπέδου της τάξης των 800.000 απ’ ό,τι ήμασταν πριν μια εβδομάδα, δηλαδή στο 53% περίπου του συνόλου του πληθυσμού, τότε θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς ανοσία για να έχουμε μια συνέχιση της εξέλιξης της πανδημίας σε πολύ υψηλούς αριθμούς και πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Χαράλαμπος Γώγος: Ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός λέγοντας ότι «το σενάριο για 18.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δε θα γίνει αυτό».

«Στόχος μας» εξήγησε, «είναι να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας σε πρώτη φάση, γιατί αυτό θα ελαττώσει αυτό το εφιαλτικό σενάριο. Δεν αποκλείεται επιβάρυνση του ΕΣΥ αν συνεχιστεί η αύξηση της διασποράς. Η μέση ηλικία (νόσησης) είναι 28 ετών ταχύτατη πτώση, 10 έτη πτώση ηλικίας, η διασπορά φαίνεται πια, ο ιός κυκλοφορεί στις νεαρές ηλικίες… Θα πρέπει να προσέξουμε θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο» επισήμανε.