Με συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο τρόπο ο εξαιρετικός επιστήμονας και σπουδαίος Έλληνας Σωτήρης Τσιόρδας ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μιλώντας με αισθήματα αλληλεγγύης και για τις δραματικές καταστάσεις στην Ιταλία.

Σε μερικά σημεία των ανακοινώσεων ο κ. Τσιόρδας διέκοπτε τον λόγο του, μη μπορώντας να προχωρήσει, έτοιμος να βουρκώσει.

Η συγκίνησή του ήταν εμφανής όταν αναφέρθηκε στις ευπαθείς ομάδες και τον κίνδυνο που διατρέχουν από το νέο κορωνοϊό. Ο κ. Τσιόρδας είπε ότι δέχθηκε ένα μήνυμα από έναν συνάδελφο του, πολύ καλό επιστήμονα, όπως είπε που του έλεγε ότι γίνεται πολύς θόρυβος για να σωθούν υπερήλικες. Σε αυτό το σημείο έσφιξε τα δόντια για να μην κλάψει.

«Το θαύμα της ιατρικής είναι η παράταση της ιατρικής επιβίωσης αυτών των ανθρώπων, είναι οι μανάδες και πατεράδες μας οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας» και η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, όπως τόνισε, για να συμπληρώσει ότι « χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα» .

Ο κ. Τσιόρδας ανακοίνωσε 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, οπότε το σύνολο είναι 530.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας  στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών είπε ότι από το σύνολο των κρουσμάτων τα 98 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 100 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Από αυτούς18 είναι διασωληνωμένοι.

Δέκα εννέα ασθενείς πήραν εξιτήριο. Συνολικά οι νεκροί είναι 13.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, κανείς δεν είναι 100% ασφαλής από το νέο ιό και συμπλήρωσε ότι το 75%των κρουσμάτων καταγράφονται σε ηλικίες από 18 ετών έως 64 ετών.

Αυτή η ανθρώπινη στιγμή του διακεκριμένου γιατρού δίνει επιπλέον ένα μήνυμα για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και όσοι ενδεχομένως εμφανίζονταν ακόμα τολμηροί βγαίνοντας από τα σπίτια και κυκλοφορώντας χωρίς επαρκείς προφυλάξεις θα πρέπει τώρα να το σκεφθούν.

Ν. Χαρδαλιάς: Οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες

Οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες είπε με την σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα που πρέπει, για να διαφυλάξει την ανθρώπινη ζωή τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση, ζητώντας να με΄νουν στο σπίτι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών.