Συγκλονίστηκαν το Άγιο Όρος και η Σιθωνία από την σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν τις 2.00 το μεσημέρι στο Βόρειο Αιγαίο, περίπου 22 χιλιόμετρα νότια της Χαλκιδικής.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αρκετά αισθητός σε ολόκληρο τον νομό Χαλκιδικής, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως και στα νησιά, Λήμνος και Σποράαδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 10 χλμ, ενώ το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23 χλμ νοτιοδυτικά της χερσονήσου Άθω. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, των Σποράδων, της Θεσσαλονίκης και της Ανατολικής Θεσσαλίας.

Η επίσημη ανακοίνωση:

“Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 13:48 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.4 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 229 χλμ. ΒΒΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ΝΝΔ της πόλης του Άθου (σ.σ. του Άθω, πιο σωστά)

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 39.9852 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 24.2757 Ανατολικά”

Πάνω από δέκα οι μετασεισμοί 

Πάνω από 10 μετασεισμοί, με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 4,5 ρίχτερ, σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο του βορείου Αιγαίου, μεταξύ του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας, ύστερα από τον κύριο που σημειώθηκε στις 13:48 σήμερα, μεγέθους 5,4 ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο βάρδιας στον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, ο κύριος σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγίου Όρους, με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω και εστιακό βάθος 19,3 χιλιόμετρα.

Από την Σιθωνία αναφέρθηκε ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός, αλλά μέχρι το απόγευμα δεν υπήρξαν πληροφορίες για ζημίες.

Το επίκεντρο, σύμφωνα με τα δεδομένα, βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο της λεγομένης Τάφρου του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί συνέχεια της σεισμικής ζώνης της Θεσσαλίας και συνεχίζεται προς την Ανατολία, έχει δώσει δε στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς.