Τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και την γενικότερη κατάσταση στο χώρο της υγείας αναδεικνύουν οι υγειονομικοί με κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας  για σήμερα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας στον κλάδο της Υγείας.

Αρχικά,  υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, επρόκειτο να συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί έξω από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα στον κλάδο τους.

Στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου, η ΕΝΙΘ καλεί σε συλλαλητήριο για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας

Το Ε.Κ.Θ. στηρίζει την κινητοποίηση της ΕΝΙΘ

Την κινητοποίηση της ΕΝΙΘ στηρίζει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, του οποίου τα σωματεία θα συμμετάσχουν σύμφωνα με ανακοίνωση στο συλλαλητήριο.

«Τη στήριξή της στο Συλλαλητήριο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) για την Δημόσια Υγεία την Τετάρτη στις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο πλαίσιο της 48ώρης απεργίας των νοσοκομειακών ιατρών στις 29-30/11 εκφράζει η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας διαμαρτύρονται για την δραματική υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων, που οδηγεί σε υπερεργασία και εργασιακή εξουθένωση, τους μισθούς των υγειονομικών που παραμένουν στάσιμοι την τελευταία δεκαπενταετία, τις συνθήκες εργασίας σε χώρους που σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.

Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές

Την ίδια ώρα, κλινικές και εργαστήρια κινδυνεύουν με λουκέτο, ενώ χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω απόλυτης έλλειψης αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να καταγράφονται σε λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι υγειονομικοί διεκδικούν αυξήσεις μισθών, προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και αύξηση της χρηματοδότησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό για όλους τους πολίτες.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Τα συνδικάτα διεκδικούν αναβάθμιση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η διαφύλαξη του αγαθού της υγείας είναι δικαίωμα που αποτελεί βασικό αξίωμα για την συνέχεια μιας κοινωνίας!

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν την κινητοποίηση της ΕΝΙΘ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.