Έφτασε το απόγευμα στο Μεσολόγγι η σορός του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  Κοσμά, που εκδήμησε προς Κύριον μετά από πολυήμερη μάχη με τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο ‘Ευαγγελισμός”.

Η σορός έφτασε στον μητροπολιτικό ναό της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Άγιο Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι. Το βράδυ επρόκειτο να τελεσθεί αγρυπνία χωρίς παρουσία πιστών και το πρωί θεία λειτουργία ενώπιον του σκηνώματος του μητροπολίτη

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί αύριο, Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, στις 15:00 στο Μεσολόγγι  στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος

Η κηδεία θα γίνει με τα  «με την ακριβή τήρηση όλων των προβλεπομένων διατάξεων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού», όπως σημειώνει η Ιερά Σύνοδος. Για το λόγο αυτό δεν θα επιτραπεί η προσκύνηση του σκηνώματος από τους πιστούς.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ορίσθηκε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Εξόδιο Ακολουθία.

Η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου, κατόπιν δικής του επιθυμίας, θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου στη Μυρτιά Τριχωνίδας.

Η ιερά μονή δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα, όπου θα γίνει η ταφή του μητροπολίτη.

Σε ανακοίνωσή της, η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας σημειώνει:

«Με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως και στενοχωρίας, η Μητρόπολη αναγγέλλει την κοίμηση του Ποιμενάρχου της, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αύριο (Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022) και ώρα 15:00’. Κατά την διάρκεια των ακολουθιών θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Για το λόγο αυτό δεν θα επιτραπεί η προσκύνηση του σκηνώματος από τους πιστούς. Η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου, κατόπιν δικής του επιθυμίας, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος».

Η ανακοίνωσή της Ιεράς Συνόδου αναφέρει:

«Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος μέ βαθειά συγκίνηση ἀναγγέλλει τήν πρός Κύριον ἐκδημία τοῦ μακαριστοῦ ἤδη Μητροπολίτου Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυροῦ Κοσμᾶ. Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυρός Κοσμᾶς (Παπαχρήστου) γεννήθηκε στή Σκουτεσιάδα Ἀγρινίου τό ἔτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Ἐπιστῆμες στό Πάντειο Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν καί Θεολογία στό Ἀριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καί ἔλαβε τό πτυχίο καί τῶν δύο Σχολῶν.

Χειροτονήθηκε Διάκονος καί Πρεσβύτερος ἀπό τόν Μακαριστό Μητροπολίτη Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυρό Θεόκλητο τό ἔτος 1974. Ὑπηρέτησε ὡς Ἱεροκήρυξ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας γιά περισσότερα ἀπό τριάντα χρόνια καί ἀνέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας χειροτονήθηκε στίς 8 Ὀκτωβρίου 2005».