Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο κ. Ιμάμογλου πραγματοποιεί διήμερη, επίσημη επίσκεψη ανταποδοτικού χαρακτήρα  από σήμερα στην Αθήνα, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Δημάρχου Αθηναίων,Κώστα Μπακογιάννη.

Ο τελευταίος είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάιο, υπογράφοντας -σε πολύ θερμό κλίμα- μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας με τον κ. Ιμάμογλου στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Αμφότεροι, άλλωστε, είναι φανατικοί υπέρμαχοι της «διπλωματίας των πόλεων», οικοδομώντας «γέφυρες» επικοινωνίας, φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δημοτών τους, ενώ έχουν αναπτύξει καλή χημεία και μεταξύ τους, τέτοια που να επισκεφθούν από κοινού το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, συγκεντρώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ.

«Πιστεύω πως μαζί θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την ιστορική ευθύνη, προκειμένου να χτίσουμε την ωραία γέφυρα ειρήνης Αθήνας-Κωνσταντινούπολης που είναι γεμάτη με όμορφα αισθήματα» δήλωνε τότε ο κ. Ιμάμογλου, ο οποίος εργάζεται συστηματικά για τις γέφυρες της χώρας του με τη Δύση, προκαλώντας έντονη νευρικότητα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με καταγωγή από την Τραπεζούντα και ενεργός επί πολλά χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου -αρχικά ως παίκτης και στη συνέχεια ως μάνατζερ- ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το χρίσμα του CHP παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το σημερινό ηγέτη της Τουρκίας στην πορεία του προς την κορυφή, τόσες που πολλοί διαβλέπουν στο πρόσωπο του Ιμάμογλου τον ιδανικό διάδοχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία, μολονότι απηχούν δύο εντελώς αντίθετες όψεις της γειτονικής χώρας.

Φτιάχνει δημοτικές επιχειρήσεις ψωμιού

Ο κοινωνιστής, φιλοευρωπαίος, ανεκτικός προς τις άλλες εθνότητες, αλλά και θρησκευόμενος μουσουλμάνος Ιμάμογλου αποπνέει εκείνη την ατμόσφαιρα κοσμικότητας, που διεγείρει αρνητικά τους ορκισμένους οπαδούς του Προέδρου Ερντογάν, σουνίτες, αναλφάβητους σε μεγάλο ποσοστό, θρησκόληπτους, εκπροσώπους των χαμηλών εισοδηματικά και κοινωνικά στρωμάτων της Τουρκίας.

Κυρίως, όμως, η διπλή νίκη του Ιμάμογλου το 2019 στις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης (οι εκλογές διεξήχθησαν δύο φορές λόγω του οριακού αποτελέσματος) στέρησε για πρώτη φορά από το ΑΚΡ ένα από τα παραδοσιακά εκλογικά του προπύργια, γεγονός που φαίνεται ανυπέρβλητο για τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Κοντά σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η φιλοσοφία της διοίκησης Ιμάμογλου για έναν «κοινωνικό δήμο», σε σημείο που να πολλαπλασιάζει κατακόρυφα φέτος τις μονάδες της δημοτικής επιχείρησης παραγωγής ψωμιού, αφήνοντας «άοπλο» πολιτικά τον Τούρκο Πρόεδρο μπροστά στην πλειοψηφία των πολιτών της Κωνσταντινούπολης, που βιώνει στιγμές έντονης φτώχειας.

Παρότι η εκτόξευση του Ιμάμογλου προς τα πάνω λόγω της λαοφιλίας του ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα, για την ελληνική κυβέρνηση η διήμερη παρουσία του στην Αθήνα συνιστά ανεξάρτητη πρωτοβουλία στη διάσταση των εθιμοτυπικών σχέσεων μεταξύ αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρατώντας τη σημερινή συνάντησή του το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου μακριά από το κάδρο των κυβερνητικών χειρισμών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν «θερμανθεί» τα τελευταία εικοσιτετράωρα.