Ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες δηλώνει η κυβέρνηση, αλλά με ανοιχτούς δρόμους, παρά την επιμονή των διαμαρτυρόμενων γεωργών και κτηνοτρόφων, που κλείνουν το οδικό δίκτυο σε διάφορα σημεία της χώρας.

Τα μπλόκα παραμένουν γύρω από την Θεσσαλονίκης και σε άλλα σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι αγρότες κλείνουν διαδοχικά την Εγνατία οδό και άλλες αρτηρίες για μία ώρα.

Μετά την Πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων οι αγρότες απέστειλαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή με τα αιτήματά τους, αναμένοντας απάντηση μέχρι αύριο (Παρασκευή), οπότε αν δεν ικανοποιηθούν θα πραγματοποιήσουν κάθοδο στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Σχέδια της κυβέρνησης για την αποφυγή πολύωρων αποκλεισμών δρόμων

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν να δουν το μέγεθος της κλιμάκωσης που θα επιχειρήσουν οι αγρότες, αν και δεν εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν σε εγρήγορση και υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια προκειμένου να αποφευχθούν πολύωροι αποκλεισμοί του οδικού δικτύου.

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπίμως ανέβασε τους τόνους στη χθεσινή του παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα, προειδοποιώντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου». Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μια ακραία κλιμάκωση από την πλευρά των αγροτών θα γυρνούσε μπούμερανγκ, διότι θα έβαζαν απέναντί τους την πλειονότητα των πολιτών, ακόμα και αν βλέπει με θετικό μάτι τα αιτήματά τους.

Προσπάθειες να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές

Το τελευταίο 48ωρο γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, εξαιτίας και των αρχικών χειρισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιστρατευτεί κυβερνητικά στελέχη και τοπικοί παράγοντες στις επίμαχες περιοχές για να διαδραματίσουν πυροσβεστικό ρόλο προκειμένου να σβήσει η φωτιά που έχει ανάψει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευτέρης Αυγενάκης και οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετέβησαν χθες αιφνιδιαστικά στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας και πήραν μέρος σε σύσκεψη αγροτών που συμμετείχαν στην πανελλαδική της Νίκαιας.

Μάλιστα, έγιναν δεκτά ορισμένα από τα αιτήματα, κυρίως αυτά που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις από τον «Daniel», και ο κ. Αυγενάκης εμφανίστηκε έτοιμος και για νέα συνάντηση με αγρότες που βρίσκονται στον δρόμο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σκέψεις για να δοθούν άμεσα χρήματα από τον ΕΦΚ

Προς το παρόν η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη, με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους. Η μεν κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον μέτρα, οι δε αγρότες δηλώνουν ανυποχώρητοι, διεκδικώντας ακόμα και τη μη εφαρμογή της ΚΑΠ, η οποία περιλαμβάνει 2,8 δισ. νέους πόρους, παρά τις αστοχίες της. Ένα από τα χαρτιά που έχει στα χέρια του ο κ. Μητσοτάκης για άρση του αδιεξόδου δεν αφορά κάποιο νέο μέτρο, αλλά αυξάνει άμεσα τη ρευστότητα των αγροτών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο να δοθούν εμπροσθοβαρώς με λιγότερες ή δόσεις ή συνολικά τα χρήματα από την κατάργηση του ΕΦΚ για το 2024 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα.