Μέτρα προφύλαξης πρέπει να τηρούν οι κάτοικοι στην περιοχή της Αμφιλοχίας μετά την σεισμική δόνηση των 4,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα (21/3) στις 02:20 τα ξημερώματα και έγινε αισθητή στη Λευκάδα, Άρτα, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι  και Πάτρα.

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Το εστιακό βάθος της αρχικής δόνησης υπολογίστηκε στα 17,8 χλμ, ενώ το επίκεντρο ήταν 12 χλμ βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας.

Το σμήνος των μετασεισμών, οι οποίοι πάντως είναι ασθενέστεροι της δόνησης των 4,6 Ρίχτερ, καταγράφηκε και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Α. Τσελέντης: Να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα

Σε σχέση με το φαινόμενο, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προέβη στην εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία «η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή, αλλά για να σιγουρευτούμε 100% πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα». Παράλληλα, προέτρεψε τους κατοίκους να τηρούν «ευλαβικά» τα μέτρα προφύλαξης.

Ο κ. Τσελέντης αναφέρει:

«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 02:20 ώρα Ελλάδος, τα σεισμολογικά δίκτυα του κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.6 στην κλίμακα Richter. σε απόσταση 245 χλμ. ΔΒΔ των Αθηνών.Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,8 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας.Έκτοτε παρατηρείται μια έντονη (μετά)-σεισμική δράση στην περιοχή με δεκάδες σεισμούς κάτω των 3 Richter.

Ο σεισμός είχε διάρκεια και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Κατά τη γνώμη μου, λαμβάνοντας υπ´ όψη και το σεισμικό ιστορικό της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ περιοχής η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή αλλά για να σιγουρευτούμε 100% πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα.

Μετατόπιση προς τις γειτονικές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες (που έχουν σεισμικό δυναμικό για πάνω απο 6 Richter) δεν έχουμε δει αλλά επειδή έχουμε πολλά όργανα στη περιοχή παρακολουθούμε το φαινόμενο με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Φυσικά οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».