Δεν υπάρχει σαφής άποψη για την συμπεριφορά της σεισμικής ακολουθίας μεταξύ Νισύρου και Τήλου, καθώς οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη του φαινομένου μετά τις τρεις δονήσεις με μεγέθη 5,4 στις 7.31 το πρωί, καθώς και 4,7 και 4,1 νωρίτερα. 

Κατά μία εκτίμηση η σεισμική ενέργεια θα έπρεπε να έχει εκτονωθεί, αλλά με τους σεισμούς κανείς δεν είναι σίγουρος.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε τον σεισμό ως έκπληξη, δοθέντος ότι στην περιοχή αυτή μέχρι τον προηγούμενο μήνα είχε σημειωθεί σμήνος σεισμών, κάτι που έκανε τους σεισμολόγους να θεωρούν πως είχε εκτονωθεί το φαινόμενο.

Επανήλθε ωστόσο,  σημειώνοντας πως η σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Νίσυρο και την Τήλο. Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι οι σεισμοί αυτοί δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το ηφαίστειο της Νισύρου.

Σε ερώτηση αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ο κ. Λέκκας απάντησε: «Ποτέ δεν είμαστε βέβαιοι 100%. Είμαστε όμως κατά ένα μεγάλο ποσοστό βέβαιοι. «εωρώ πως η ίδια περιοχή δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω, θεωρώ πως είμαστε στην περίοδο της απόσβεσης σιγά – σιγά».