Εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση για την χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα τουλάχιστον τρία χρόνια με προϋπόθεση να έχουν εργασία.

Η τροπολογία προκάλεσε εσωτερικές αναταράξεις στην κυβερνητική παράταξη μετά την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά που ζήτησε την απόσυρση της.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει σε αυστηρό τόνο ότι η τροπολογία των υπουργείων Εργασίας και Μετανάστευσης θα ψηφισθεί, τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται για ελληνοποιήσεις, όπως υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά για μία προσπάθεια να βρεθούν εργατικά χέρια που είναι απαραίτητα στον αγροτικό τομέα και σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

Επίσης, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν ότι η ρύθμιση βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια.

Κομματική πειθαρχία, αλλά όχι για Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει πειστεί από τις εξηγήσεις αυτές και μένει να φανεί αν θα τραβήξει κι άλλο το σχοινί κατά την συζήτησης της τροπολογίας στην Ολομέλεια.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο όταν του τέθηκε εμμέσως το θέμα σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές της ΝΔ, παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας προτίθεται να καταψηφίσει.

«Αυτό δεν αφορά τον κ. Σαμαρά», όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς «οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν όποτε και όπως θέλουν τις απόψεις τους», συμπληρώνουν.