Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών.

Στη Στερεά Ελλάδα, κυρίως  Φθιώτιδα και Εύβοια, αλλά και στην Πελοπόννησο χτυπά η κακοκαιρία, που σήμερα έφτασε και στην Αττική  με ισχυρή βροχόπτωση και έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Ήδη από τις 2.00 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί κάποιες μεμονωμένες κλήσεις, 20 μέχρι στιγμής, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, στη Θεσσαλία μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα κι οι ενέργειες που γίνονται αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων από το πλημμυρικό φαινόμενο της κακοκαιρίας «Daniel».

Στη Στερεά Ελλάδα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία.

Κλειστά τα σχολεία σε Ωρωπό, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Φυλή

Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία. Στη Δυτική Ελλάδα σημειώνονται βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας και στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση.

Όσον αφορά την Αττική μέχρι στιγμής η πρωινή ισχυρή βροχόπτωση δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», σημείωσε.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις στην Αττική»

Χθες το βράδυ οι κάτοικοι της Αττικής έλαβαν μήνυμα μέσω του 112, προειδοποιώντας τους για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων για την Τετάρτη και καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ειδικότερα το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποιητικό μήνυμα για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων για αύριο Τετάρτη. Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις».

Πού θα χτυπήσει σήμερα η κακοκαιρία Elias

Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία κι έπειτα από επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τις επόμενες ώρες αρκετές περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Αναλυτικότερα:

Σήμερα Τετάρτη (27/09) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28/09) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Η πρόγνωση του καιρού από το Meteo

Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τοπικά ισχυρά φαινόμενα κυρίως στα κεντρικά ανατολικά και νότια. Σποραδικές χαλαζοπτώσεις. Πολύ ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικότερα, σήμερα Τετάρτη, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στις Δυτικές Κυκλάδες και στη Δυτική Κρήτη και τοπικά θα είναι ισχυρά. Επιπροσθέτως, κατά τόπους θα σημειωθούν χαλαζοπτώσεις.

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε τμήματα των Δωδεκάνησα, των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας αναμένονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα ενταθούν. Περισσότερα θα είναι το φαινόμενα στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 24 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 28-30, στην Ήπειρο από 16 έως 26-27 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 16 έως 25-26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 25-27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 26-28 βαθμούς, ενώ τοπικά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 25-26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς.