* Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αναβολή για τουλάχιστον ακόμα μία εβδομάδα της επαναφοράς του click away στο λιανεμπόριο.-

* Φόβοι για το ιϊκό φορτίο στην Αττική και για έλευση τρίτου κύματος κορωνοϊού.-

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι με τους συναρμόδιους φορείς για το θέμα του ανοίγματος μέρους καταστημάτων και επαναφοράς του click away κινείται προς την κατεύθυνση της αναβολής των μέτρων χαλάρωσης καθώς εκφράζονται ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης,  ιδίως στην Αττική.

Μέλη της επιτροπής φρόντισαν ήδη από χθες να δείξουν στους εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης πως δυσκολεύονται να συναινέσουν σε μία τέτοια προοπτική.

Και τούτο καθώς από τη μία υπάρχει ο φόβος για την εξέλιξη του ιικού φορτίου ως αποτέλεσμα της «χαλαρότητας» των προηγούμενων ημερών, της εορταστικής περιόδου και των αργιών και από την άλλη η προσπάθεια δημιουργίας αναχωμάτων έναντι ενός τρίτου κύματος της πανδημίας με τον μεταλλαγμένο ιό, όπως ήδη διαφαίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επίσημες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα το μεσημέρι. Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, η Επιτροπή δεν δεχθεί την επαναφορά του μέτρου του click away στο λιανεμπόριο, τότε το ζήτημα πλέον θα ξανατεθεί σε μία εβδομάδα με την προοπτική επανεργοποίησης τους από τις 18 του μήνα.

Κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι θα πάει ακόμα πιο πίσω το σχέδιο του «click inside», που θα άνοιγε και τα καταστήματα στους καταναλωτές με προκαθορισμένα και περιορισμένα ραντεβού.

Η σημερινή συνεδρίαση, των επιστημόνων στις 12 το μεσημέρι είναι αυτή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς από την έκβασή της θα κριθεί αν και κατά πόσο θα αρθεί – και σε ποιο βαθμό- το σκληρό lockdown της τρέχουσας εβδομάδας, ή εάν θα πάρει παράταση για ακόμη μια εβδομάδα.

Ποια θα έπρεπε να ανοίξουν την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Κανονικά θα αρχίσουν τα μαθήματα σε όλα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής στη χώρα. Για το λόγο αυτό, οι γονείς και κηδεμόνες που θα μεταφέρουν τα παιδιά τους στα σχολικά συγκροτήματα υποχρεούνται να στείλουν γραπτό μήνυμα sms στο 13033 με τον κωδικό 4.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο, θα έπρεπε να ξαναλειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και όλα τα καταστήματα που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του click away, παρότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν βεβαιότητες.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο: ούτε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ούτε το click away», δήλωσε σχετικά χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλια Πελώνη.

«Όλα πρέπει να γίνονται λελογισμένα, με προσοχή και ότι δεν είμαστε αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία ή την Ευρώπη. Βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί. Είναι δραματικές οι συνθήκες, όπως βλέπετε, σε πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Βλέπετε τι γίνεται στο Ισραήλ, έχει πάει σε σκληρό lockdown» περιέγραψε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του click away και ο κ. Κικίλιας.

Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, ληφθούν σήμερα από τους ειδικούς εκτιμάται ότι δεν θα ληφθούν σε «κενό αέρος», δηλαδή χωρίς επιρροές από το ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον, στην σκιά και της προειδοποίησης του ΠΟΥ χθες.

Ήδη, νέα παράταση δόθηκε στην αεροπορική οδηγία, με την οποία θα επιτρέπονται σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις εσωτερικού, ενώ μία μία οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυστηροποιούν το πλαίσιο των μέτρων προστασίας τους από την πανδημία μετά τις γιορτές.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, την τελική επιλογή της κυβέρνησης για την επάνοδο του click away θα καθορίσουν οι εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν τον κορμό της απογευματινής τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σήμερα στις 6.00 το απόγευμα, απαντώντας στην αγωνία του εμπορικού κόσμου.